A bioLogic biológiai ruhái

By Józsi - augusztus 30, 2020

A bioLogic növekvő élő működtetők és szintetizált reszponzív bio-bőr együttesének a neve, egy olyan korban, ahol a bio az új interfész. Képzeljünk el egy olyan világot, ahol az aktuátorok és a szenzorok inkább növényhez hasonlóan teremnek, mintsem gépsoron gyártanák őket.




Ezer évvel ezelőtt, a japán szamuráj harci szolgálata váratlan fordulatot vett. Az esti étkezés közepén hirtelen támadt egy meglepő kulináris felfedezés. Amire rátalált útja során, az egy azelőtt ismeretlen baktérium, a Bacillus Subtilis Natto. A mikroorganizmus száraz rizsszárakban élt, amiket abban az időben zsákokká fontak össze, hogy abban szállítsák a szójababot. A véletlenszerű felfedezés óta, a misztikus baktérium népszerű eszköze a szójabab erjesztésének, így készül a nattó nevű japán étel.





Ezer évvel később, az ősi baktérium egy új viselkedésmódját fedezték fel: a nattó sejtek kitágulását és összehúzódását, ami a levegő nedvességtartalmával van összefüggésben. Ez a jelenség megbűvölte a bioLogic csapatát, és a sejtek aktuátorként való felhasználása lett az ambíciójuk.


A bioLogic egy harmonikus perspektívát keres, ahol a biológusi és a mérnöki megközelítések szinkronban haladhatnak. Az élő sejteket egy biológiai laborban szüretelik, és egy mikron pontosságú bio-nyomtató rendszerrel állítják össze, és alakítják át reszponzív divatcikkekké, ez a „Second Skin” (Második Bőr). Mára már megfigyelhetjük az élő baktériumok által aktivált, önmagát átalakító biológiai bőrt. A szintetikus bio-bőr a testhőmérsékletre és izzadságra reagál, és a hő zónák körüli szárnyak kinyílását okozza, így lehetővé teszi az izzadság elpárolgását, hogy a testet lehűtse, egy organikus folyamat által. A New Balance-szal együttműködésben a bioLogic a sportruházatban megvalósítja azt, ami addig csak a fantázia birodalmában létezett.





A „Második Bőrön” túl a bio-hibrid film más célokra is alkalmas: bio-hibrid virágok nyílnak és hervadnak reverzibilisen mind alakban, mind színben váltakoznak; egy élő tea levél jelzi az átváltozásával, hogy a tea készen van; vagy a lámpaernyő, amely formát képez, amit a villanykörte aktivál.


Biologic from Tangible Media Group on Vimeo.



Forrás: tangible.media.mit.edu
Képek forrása: tangible.media.mit.edu; morphingmatter.cs.cmu.edu
(Itt oktatási célból szerepelnek.)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments