A tenerifei Loro Parque Állatkert

By Józsi - augusztus 10, 2020

A Loro Parque („Papagáj park” spanyolul) vagy „Loro Park” egy 13,5 hektár területű állatkert a spanyol tenerifei Puerto de la Cruz külterületén, ami sokféle állat és növény fajoknak ad szállást. A parkot úgy is nevezik, mint a papagájok paradicsomát, és az évek során a Kanári-szigetek egyik legnagyobb attrakciója lett, több mint 40 millió látogatóval. A parkban kardszárnyú delfineket is tartanak, ami miatt számos szervezet kritizálta az állatkertet.

1972-óta, amikor is a parkot megalapította Wolfgang Kiessling, és 1,3 hektáron megnyitott 150 papagájjal, 13,5 hektárra növekedett, és kb. 4000 papagájnak ad otthont, amik 350 fajt és alfajt képviselnek, sok más állattal együtt élnek a területen. Ez a papagáj gyűjtemény a világon a legnagyobb, és ez teszi a parkot az egyik fő referenciává ezeknek az állatoknak a tanulmányozásában és megőrzésében világviszonylatban. 

Az állatkertnek más rekordjai is vannak, pl. itt található Európa legnagyobb delfin show medencéje, a világ legnagyobb beltéri pingvin kiállítása, Európa leghosszabb cápa alagútja, és a legnagyobb thai falu (Thaiföldön kívül), és a park a második hely Európában, ahol kardszárnyú delfineket tartanak.

A Loro Parque tulajdonosai egy másik parkot is felépítettek a sziget déli részén, aminek a neve Siam Park, ami 2008-ban nyitotta meg kapuit, és ez a legnagyobb vízi vidámpark Európában.

A Loro Parque történetéhez sajnos néhány szörnyű baleset is tartozik, és vannak, akiknek nem hangzik túl jól az, hogy kardszárnyú delfineket tartanak fogságban. Mozgalom is indult a delfinek szabadon engedéséért, és az állatok nem megfelelő körülményeire bizonyítékok is vannak. 

Lehet, hogy bár csak megnyerő díszletek, amik a turisták szórakozását segítik, és nehéz elfogadni, hogy a vadállatok bezártságban élnek, de vajon mi lesz a jövője ezeknek az állatoknak egy ember által teljesen átalakított világban? Vajon a pingvinek spotlámpák fényénél gyülekeznek majd egy műjég darabon? Ez már most így van az állatkertekben. Azért választottam a Loro Parque-t, mert ez egy gyönyörű, nagyszabású és szemléletes állatkert. Ha egyes képeket, az alábbi fotók közül más kontextusban képzelek el, akkor annak katarzis ereje van. 






































Forrás: en.wikipedia.org
utószót írta: Sós József
Képek forrása: tripadvisor.co.hu
(Itt oktatási célból szerepelnek.)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments