Villám interjú Gwizdala Dáriusszal

By Józsi - augusztus 10, 2020

A Kóró




Sós Józsi: Szia Dáriusz! Elfogadtad a kérésemet, hogy interjút adj a Solarpunk magyarul blog számára. Hogyan kezdődött a Kóró projekt, mit mondanál bevezetésképpen?



Gwizdala Dáriusz: Hali. Nem rég indult minden. Szeretek kirándulni, lófrálni. Újév körül jött be, hogy vigyek magammal metsző ollót meg spárgát és az elszáradt növényeket szedegessem. Elkezdtek gyűlni a klasszik mezei csokrok, aztán a vázák. Ez a gyűjtögető mánia lett az alapja mindennek. A legizgibb alapanyagok kint hevernek parlagon. Minden gyűjtőtúra során találok újdonságokat nagyon egyedi növény formákat.






Sós J.: Ez egyfajta ikebana?



Gwizdala D.: Kezdetben nagyon inspirált. Sok mindenben hasonlít rá. Szeretem az ikebana szellemiségét meg jó néhány trükköt, azonban az elszakadás részben már sikerült. Ez talán a dekorativitás felől fogható meg a leginkább. A saját munkáimat szeretem olyanra csinálni, hogy nehezen lehessen eldönteni, hogy mire megy ki a játék. Ha tenyérbe mászó, ha ironikus, ha félelmetes, és ha még valahol ízléses is, akkor érzem, hogy jó irányba halad egy munka. Az ikebana egy megbízható retró ízlést hoz. Ez nem rossz, de ennél többre vágyom.





S. J.: Nekem olyan, mintha az Instagramon is látható fotóidat hoznád be a szobába egy csokorba kötve. Azt a természetet. Milyennek látod a természetet, amiben barangolni, gyűjteni szoktál?



G. D.: Csodálat és borzongás keveréke. Ezt szoktam érezni leginkább, ha a természetet figyelem. A végtelenül változatos formák és hozzá tartozó szigorú funkciók. Rengeteg féle virág, mag, ág, levél, gyökér ezerféle változat és forma, Nagyon jó figyelni, hogy az egyik forma kinyílik, akkor abból ki esnek dolgok, azon vannak vitorlák, biszbaszok sokasága, egy másik bök mint az állat, de ősszel már megtrottyad és lehet szedni. Mindenféle léptékben pöpec megtervezett elemek, de a koncept ugyanaz, hogy egy év alatt körbe érjen a folyamat. Ilyennek látom a természetet. A gyűjtögetés egy jó kapcsolódási pont, szerény lopás és kisajátítás. 0-24 natural-lomi. Amint bekerülnek a gyűjtött cuccok a lakásba és kompozíciók készülnek belőle, egyfajta halott oázisként tekintek rájuk, amik remélhetőleg hirdetik a növényvilág pazarságát, és ennek az apró betűs részét: élet és halál körforgását.






S. J.: Ez már végszónak is jó lenne, de mondanál pár szót az eddigi tanulmányaidról, inspirációidról, esetleg egyéb projektekről?



G. D.: Képzős voltam szobrász szakon, Jelenleg Dla-zok Pécsen, Most erre az egy projektre koncentrálok, hosszútávra tervezek vele. Minden inspirál, amiről ordít a naivitás, a trash lakossági vizualitásra gondolok, szeretem mindent, ami félresikerült, és nincsen mögötte taktika. Köszönöm a lehetőséget, Üdv mindenkinek!



S. J.: Köszönjük! Dáriusz Instagram oldala ezen a linken elérhető.






Az interjút készítette: Sós József
Képek forrása: Gwizdala Dáriusz - Instagram

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments