A Larabanga Mecset

By Józsi - augusztus 09, 2020

Larabanga, Ghána 

Ghána első mecsetét úgy is ismerik, mint „Nyugat-Afrika Mekkáját.”




A Larabanga Mecset a legrégebbi egész Ghánában, valószínűleg az első egész Nyugat-Afrikában. Évszázadok óta áll a szélsőséges időjárás és a hibás rekonstrukciós projektek ellenére.




A legenda szerint Ayuba, a mór kereskedő 1421-ben keresztülutazott a Szaharán, ekkor eltöltött egy éjszakát Larabanga falujában. Álmában megparancsolták neki, hogy építsen mecsetet a faluba, és amikor felébredt, az épület alapjait már el is készítették. A mecsetet a tradicionális szudáni-száheli stílusban építette fel, sárból és szalmából. Az épület minden oldalán van egy különálló bejárat: egy a férfiaknak, egy a nőknek, egy Larabanga főnökének, és egy a müezzinnek, aki imádkozni hívja a közösséget.




Ayuba az élete hátralevő részét Larabangában töltötte, és amikor végső nyughelyére helyezték egy közeli majomkenyérfa alá, azt mondták, hogy a fa gyógyító erejű leveleket kezdett hozni.




Az 1970-es évekre a mecset rossz állapotba került, szükségessé vált a rekonstrukció. A felújító csapat betont használt a falak megerősítése reményében, azonban a keverék elkorhasztotta az ősi fagerendákat. Ezt követte egy termeszinvázió, és egy vihar romba döntötte a meggyengült minaretet. A World Monuments Fund, a Ghana Museums and Monuments Board és az American Express támogatásával helyi kézműveseket vontak be a rekonstrukcióba, hogy kijavítsák a hibákat. Óvatosan távolították el a betont, és helyette saras pasztát alkalmaztak, hasonlóképpen, mint Ayuba 550 évvel azelőtt. A minaretet visszaépítették, a falakat bemeszelték, és a mecset visszakapta egykori külsejét.




Napjainkban, talán a 20. század hibájából, a mecset fenntartója legnagyobb részben a helyi lakosság. Még mindig imádkoznak az ősi építményben, azonban szükségük van némi profitra a turistáktól, akik a szent helyet meglátogatják.




Tudd, mielőtt elindulnál

Ha sikerül, akkor keresd meg a faluból Ibrahimot. Ő a helyi árvaháznál dolgozik, és segíthet koordinálni a mecset meglátogatását. Nagyon lelkes tagja a közösségnek, és szívesen osztja meg a kultúráját a látogatókkal.

A mecset megtekintésének hivatalos díja 1.00 GH¢. A nem-muszlimok nem mehetnek a mecset belsőterébe.













Forrás: atlasobscura.com
Képek forrása: atlasobscura.com; wmf.org; visitghana.com; pinterest.ch; janddinghana.wordpress.com; twitter.com
(Itt oktatási célból szerepelnek.)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments