Hogyan (ne) autózzunk villámárvíz idején

By Józsi - augusztus 31, 2020


A képen: vihar Debrecenben, 2020 júniusában 


Mit tegyenek az autósok, ha villámárvízzel találják szembe magukat? Az RTL Klub Híradója foglalkozott a témával legutóbb, ugyanis tönkremehet a motor, ha valaki túl mély vízbe hajt az autójával. Az egyre gyakoribb monszunt idéző esőzések miatt az utakon akár több tíz centiméter mély víz is összegyűlhet. Ha valaki belehajt autójával, a víz szinte biztos, hogy komoly károkat okoz – tudhattuk meg az RTL híradóból.


Tönkremehet a motor, ha a légszűrőn keresztül bemegy a víz az égéstérbe, akkor az maradandó károsodást okoz. Motorcseréssé is válhat az autó. Ez több százezer forintba is kerülhet. Általában fizet a Casco, de ha nyilvánvaló hibát követ el a sofőr, a kárigényt visszautasíthatják.


A küszöbvonal fölötti, vagy akár az ajtó alsó éléig elérő víz szinte egészen biztos, hogy komoly, sokszor helyrehozhatatlan károkat okoz a járműben. Az ajtótömítéseket sem arra találták ki, hogy a hömpölygő vizet kint tartsák. A beszivárgó víz az üléseket, kapcsolókat, és az elektronikát is tönkre teheti. A legjobb, ha nem hajtunk bele a vízbe.


Forrás: RTL Klub Híradó
Kép forrása: blikk.hu
(Itt oktatási célból szerepelnek.)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments