Balla Enikő

By Józsi - április 17, 2019

Horváth Gergely - Nagy Róbert, portré-dokumentumfilm, 38 perc, 2019





Balla Enikő sajtkészítő, gazdaasszony. Sajtjait a magyar gasztronómiában a legjobbak közt jegyzik. Kácsárdon és Sátoraljaújhelyen nő fel, érettségi után Budapesten tanul közgazdaságtant. 1966-ban részt vesz Altorjay Gáborral és St. Auby Tamással az első magyarországi happening Az Ebéd létrehozásában. 1968-tól Frankfurtban él, szociológiát, pedagógiát és művészetterápiát tanul, újságot szerkeszt, melynek szerkesztőségében konyhát alapít, majd szakácsnő egy vegetáriánus étteremben; továbbá kávézótulajdonos és önkéntes egy falusi művészetterápiás központban.

A 90-es évek elejétől lassan hazatér, közvetítője egy Németországban kidolgozott természetközeli szennyvíztisztitási eljárásnak, docens a solymári Waldorf Pedagógiai Intézetben. Mindeközben a kácsárdi családi tanyán Rudolf Steiner biodinamikus elmélete alapján kertészkedik, kecsketartásba és sajtkészítésbe kezd. A gazdaság ellátása mellett művészettel és filozófiával is foglalkozik. Joseph Beuys „permanente konferenz” koncepciója nyomán kácsárdi tanyáján folyamatos konferenciát szervez a helyi termelő, pedagógus és művész közösségnek. Jelenlegi inspirációs forrásai Graham Harman és Markus Gabriel filozófusok gondolatai.





Forrás: Horváth Gergely
Kép forrása: Youtube
(Itt oktatási célból szerepelnek.)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments