Horváth Gergely - Nagy Róbert, portré-dokumentumfilm, 38
perc, 2019
Balla Enikő sajtkészítő, gazdaasszony. Sajtjait a magyar
gasztronómiában a legjobbak közt jegyzik. Kácsárdon és Sátoraljaújhelyen nő
fel, érettségi után Budapesten tanul közgazdaságtant. 1966-ban részt vesz
Altorjay Gáborral és St. Auby Tamással az első magyarországi happening Az Ebéd
létrehozásában. 1968-tól Frankfurtban él, szociológiát, pedagógiát és
művészetterápiát tanul, újságot szerkeszt, melynek szerkesztőségében konyhát
alapít, majd szakácsnő egy vegetáriánus étteremben; továbbá kávézótulajdonos és
önkéntes egy falusi művészetterápiás központban.
A 90-es évek elejétől lassan hazatér, közvetítője egy
Németországban kidolgozott természetközeli szennyvíztisztitási eljárásnak,
docens a solymári Waldorf Pedagógiai Intézetben. Mindeközben a kácsárdi családi
tanyán Rudolf Steiner biodinamikus elmélete alapján kertészkedik,
kecsketartásba és sajtkészítésbe kezd. A gazdaság ellátása mellett művészettel
és filozófiával is foglalkozik. Joseph Beuys „permanente konferenz” koncepciója
nyomán kácsárdi tanyáján folyamatos konferenciát szervez a helyi termelő,
pedagógus és művész közösségnek. Jelenlegi inspirációs forrásai Graham Harman
és Markus Gabriel filozófusok gondolatai.
Forrás: Horváth Gergely
Kép forrása: Youtube
(Itt oktatási célból szerepelnek.)
0 Comments