Ehető csomagolás

By Józsi - április 13, 2019


A szamarai tudósok ehető csomagolást találtak fel, melyet orosz almából állítanak elő

Az oroszországi Szamarai Állami Műszaki Egyetem tudósai ehető filmet készítettek, ami csak arra alkalmas összetevőket tartalmaz






A szamarai egyetem projekt csoportjának célja az ehető csomagolás fejlesztése volt.



A kezdet kezdetén a terméket az űrhajósok táplálkozásához fejlesztették ki. A projekt vezetője, Nagyezsda Makarova szerint a projekt célja az űrmenü módosítása volt. „Megkíséreltünk egy olyan ételcsomagolást tervezni, amit fel lehet melegíteni, aztán megenni az étellel együtt. Másféle csomagolóanyagokkal baj van az űrben: nehéz dolog elhelyezni őket” – mondta.



Eredményképpen, a szamarai tudósok feltaláltak egy egyedi étel csomagolóanyagot. Már eddig is volt néhány példa az olyan csomagolásra, ami ehető, azonban azok csak bizonyos feltételek mellett ehetők. Az ehető film versenytársai nem csak természetes nyersanyagot tartalmaznak, hanem mesterséges adalékanyagokat is. Tehát az emberi test nem képes őket teljes egészében megemészteni. A szamarai egyetem tudósai olyan csomagolást készítettek, ami gyümölcs- vagy zöldségpürén alapul, ami csak természetes anyagokat tartalmaz. Ezenkívül a terméknek nagyon alacsony a kalóriaértéke, diétás terméknek is tekinthető.



Az előállítási technológia eléggé egyszerű: gyümölcs- és zöldségpürét vesznek, mint folyékony masszát egy lágyítószerrel, aztán a masszát megszárítják egy hőmérsékleten, ami kb. 60 Celsius fok. Magasabb hőmérsékleten a csomagolóanyag túl törékennyé válna. A projekt csoport tagjai több, mint 500 kísérleti ehető film mintát készítettek. A minták magas szintű anyag erősséget mutatnak, és képesek versenyezni a cellulózból előállított anyagokkal. Mostanában a projekt csoport szabadalmaztatja a találmányát.



Az ehető filmek gyártása segíthet megoldani a hulladék elhelyezés problémáját. Az átlagos polietilén csomagolásnak 500 évre van szüksége a lebomláshoz, míg a szamarai egyetem ehető csomagolása kb. annyi idő alatt bomlik le, mint egy szem alma.



A szamarai egyetem ehető csomagolása nem csak az űrutazók számára válhat keresetté. (…) A tudósok ráadásul kísérleteznek a gyümölcs nyersanyaggal, és alma edényeket fejlesztenek ki, és kozmetikai maszkokat, melyeknek alapanyaga növényi kivonat.





Forrás: eurekalert.com
Képek forrása: packaginginsights.com, eurekalert.com
(Itt oktatási célból szerepel.)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments