A szamarai tudósok ehető csomagolást találtak fel, melyet
orosz almából állítanak elő
Az oroszországi Szamarai Állami Műszaki Egyetem tudósai
ehető filmet készítettek, ami csak arra alkalmas összetevőket tartalmaz
A szamarai egyetem projekt csoportjának célja az ehető
csomagolás fejlesztése volt.
A kezdet kezdetén a terméket az űrhajósok táplálkozásához
fejlesztették ki. A projekt vezetője, Nagyezsda Makarova szerint a projekt célja
az űrmenü módosítása volt. „Megkíséreltünk egy olyan ételcsomagolást tervezni,
amit fel lehet melegíteni, aztán megenni az étellel együtt. Másféle
csomagolóanyagokkal baj van az űrben: nehéz dolog elhelyezni őket” – mondta.
Eredményképpen, a szamarai tudósok feltaláltak egy egyedi
étel csomagolóanyagot. Már eddig is volt néhány példa az olyan csomagolásra,
ami ehető, azonban azok csak bizonyos feltételek mellett ehetők. Az ehető film
versenytársai nem csak természetes nyersanyagot tartalmaznak, hanem mesterséges
adalékanyagokat is. Tehát az emberi test nem képes őket teljes egészében
megemészteni. A szamarai egyetem tudósai olyan csomagolást készítettek, ami
gyümölcs- vagy zöldségpürén alapul, ami csak természetes anyagokat tartalmaz.
Ezenkívül a terméknek nagyon alacsony a kalóriaértéke, diétás terméknek is
tekinthető.
Az előállítási technológia eléggé egyszerű: gyümölcs- és
zöldségpürét vesznek, mint folyékony masszát egy lágyítószerrel, aztán a
masszát megszárítják egy hőmérsékleten, ami kb. 60 Celsius fok. Magasabb
hőmérsékleten a csomagolóanyag túl törékennyé válna. A projekt csoport tagjai
több, mint 500 kísérleti ehető film mintát készítettek. A minták magas szintű
anyag erősséget mutatnak, és képesek versenyezni a cellulózból előállított
anyagokkal. Mostanában a projekt csoport szabadalmaztatja a találmányát.
Az ehető filmek gyártása segíthet megoldani a hulladék elhelyezés
problémáját. Az átlagos polietilén csomagolásnak 500 évre van szüksége a
lebomláshoz, míg a szamarai egyetem ehető csomagolása kb. annyi idő alatt
bomlik le, mint egy szem alma.
A szamarai egyetem ehető csomagolása nem csak az űrutazók
számára válhat keresetté. (…) A tudósok ráadásul kísérleteznek a gyümölcs nyersanyaggal, és
alma edényeket fejlesztenek ki, és kozmetikai maszkokat, melyeknek alapanyaga
növényi kivonat.
Forrás: eurekalert.com
Képek forrása: packaginginsights.com, eurekalert.com
(Itt oktatási célból szerepel.)
0 Comments