Ecotópia

By Józsi - április 29, 2019




Ernest Callenbach „Ecotópia” című könyvét ajánlom most a blog olvasóinak figyelmébe.
A könyv fülszövegében a következő olvasható: „1999 tavaszán Will Weston, a Times Post rámenős sztárriportere az Elnök titkos utasítására Ecotópiába látogat.

Ő az első amerikai, aki a szomszédos szakadár ország földjére lép. A „barbá­roktól" való félelme és viszolygása fo­kozatosan rokonszenvvé majd lelkese­déssé válik. Az ökotóp környezetvédő intézkedések megváltoztatták az élet minőségét, kiegyensúlyozottabb lett a nemek közötti kapcsolat, értelmesebb a gyermeknevelés, etikusabb a politika. Tiszta levegőjű városokban, buja erdők ölén játékos, őszinte, szenvedélyes és szabad lelkű emberek élik kiteljesedett életüket. A sok elrettentő jövőkép után végre egy üdítő, regényes utópia, mely jobbik énünk vágyait fejezi ki.

A nyolcvanas évek amerikai zöld irodal­mának egyik legnagyobb példányszá­mú, legtöbb nyelvre lefordított kötete.”

Szinte el lehetne mondani, hogy a fenntartható társadalom egy részletesen kidolgozott modelljét ismerhetjük meg a sci-fi naplóregényből. Nem csak a sajátos zöld infrastruktúra, de az egyensúlyban szervezett kultúra munkára, oktatásra, tudományra, művészetekre és az emberi lélekre gyakorolt hatása is kibontakozik a könyvből.


A könyv: Ecotópia; írta: Ernest Callenbach; fordította: Borsos Béla; Göncöl Kiadó Kft., Budapest, 1992.

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments