Beázik a globális magtár

By Józsi - április 12, 2019


Az „ítéletnapra” készült magtározó páncélterem pajzsán, ami túléli a globális katasztrófát, rést üthet a globális felmelegedés



Szerencsére egy mag sem sérült



A mag bank, amit úgy terveztek meg, hogy megőrizze a világ terményeit és növényeit a globális katasztrófa idejében is, nem készült elég stabilnak ahhoz, hogy az előttünk álló legnagyobb változásnak ellenálljon: a globális felmelegedésnek. A norvég Spitzbergák szigetén, ahol a Svalbard Globális Magtár helyet kapott, az olvadó permafroszt beszivárog az építménybe, amely felveti a kérdést, hogy vajon a szerkezet hogyan lesz képes túlélni a jövőben, mivel a Föld tovább fog melegedni.


A magtár egy elhagyott sarkvidéki szénbányában épült, mélyen egy hegy belsejében. Kb. egymillió csomagnyi magot tartalmaz, a világ szinte minden országából, ezzel „a legváltozatosabb étkezési termény mag gyűjteményét” képviseli. 2015-ben a Szíriában zajló polgárháború arra ösztönözte a kutatókat a Közel-Keleten, hogy visszavegyenek néhány magot, hogy helyettesítsék azokat, amiket előtte egy gén bankban tároltak a háború sújtotta Aleppoban.



„Úgy épült, hogy kiállja az idő próbáját”


A struktúra a permafroszt alá épült, tehát könnyen lehetne egy „magtározó létesítmény, ami arra épült, hogy hiba nélkül kiállja az idő próbáját – vagy a természeti vagy emberi eredetű katasztrófák kihívását,” ahogyan a mag bank weboldala hangoztatja. Ó, ámde az irónia! A szokatlanul meleg téli hőmérséklet esőket hozott létre, és a permafroszt olvadni kezdett. „Nem szerepelt a terveink között, hogy elképzeljük, hogy a permafroszt eltűnőben legyen, és hogy ilyen extrém időjárás uralkodjon,” mondta a The Guardian-nek Hege Njaa Aschim, a norvég kormánytól, amely a magtározó fenntartója.


Szerencsére, a víz nem árasztotta el a magtárat magát. Csak az alagút bejáratáig jutott, ahol megfagyott. (A magokat mínusz 17,8 Celsius fokon tárolják.) Azonban az incidens számos kérdést fölvetett egy olyan mag bank időtállóságáról, aminek feladata lenne, hogy emberi intervenció nélkül működjön.


A tározó működtetői most megpróbálják vízállóvá tenni a létesítményt, és árkokat ásnak, hogy elvezessék az olvadék- és esővizet, a The Guardian szerint. Pumpákat is felállítottak arra az esetre, ha az épületet újra elárasztaná a víz. „Megoldásokat kell találnunk. Ez nagy felelősség, és nagyon komolyan vesszük. Mindezt az egész világért tesszük,” mondta a The Guardian-nek Åsmund Asdal a Nordic Genetic Resource Centre-től, amely üzemben tartja a magtározót.



Forrás: 2017-ben via theverge.com
Kép forrása: theverge.com
(Itt oktatási célból szerepelnek.)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments