Találjuk ki, mi az a „Solarpunk”?

By Józsi - április 08, 2019

Az alábbi szöveg egy chat-ből származik, az Absolute Write fórumról. Valaki solarpunk témában igyekezett írni, és tanácsokat kért a fórumon. Nagyon érdekes olvasmány. Hogyan fogadták évekkel ezelőtt a solarpunkot?




MormonMobster 07-26-2011, 02:13 AM
Találjuk ki, mi az a „Solarpunk”?
Szóval van ez az elképzelésem (persze nem eredetileg az enyém, azonban egy olyan, amit még nem nagyon használtak), amiről úgy vélem, sok mérföldkővel rendelkezik már; a solarpunk. Szeretem a napenergia gondolatát, és szeretem a cyberpunk világát. Amit szeretnék elérni, hogy kombináljam a kettőt egy összefüggő témába/világépítő gondolatba.

Viaskodom egy kissé magammal, hogy rájöjjek, mik lehetnek ennek a részletei, szóval itt kérem a segítségeteket. Nem várom senkitől, hogy lediktálja, mit írjak, csak szimplán néhány gondolatot várok, hogy egy kis kreatív energia áramoljon felém.

Amik mindeddig megvannak, csak alapvető, egyszerű gondolatok.

-Nyilvánvalóan kell lennie okának annak, hogy a napenergiát olcsón és gyakran kezdik használni. Talán az olaj/ szén/ stb. elfogyott/ vagy csak a nagyon, nagyon gazdagok erőforrása, és hogy mindenki rendelkezésére álljon, a napenergiát erőteljesen fejlesztik? És talán a Föld ózon rétege vagy valami hasonló megváltozott oly módon, hogy a szolár energia még erősebb?

-Mivel a cyberpunk gyakran foglalkozik az ember és a gép fúziójával, azon tűnődöm, hogy ez hogyan működne a nap energiájával. Pl. egy olyan ötletet keresek, mint ami egy beszélgetésben hangzott el egy hipotetikus cyberpunk történetről, a Writing Excuses podcastban. Ott említették, hogy lehetnek kibernetikus tetoválások, amik helyettesítik a portok és kábelek elképzelését, amik elterjedtek a cyberpunkban, talán ezek a tetoválások működhetnek napenergiával. Úgy vélem, ez egy nagyon érdekes koncepció, azonban hezitálok, hogy egy olyan ötletet használjak-e, amivel mások már előálltak. Mégis szeretném a szolár energia emberi testhez kapcsolódásának a koncepcióját továbbra is.

-Szintén kellene hogy legyen egy cinikus oldala az egésznek, amiben még egyáltalán nem vagyok biztos; tudom, hogy a cyberpunk hajlamos a „hatalmas cégek” témáját futtatni, azonban sajnos nem olvastam túl sok cyberpunk könyvet (noha egy jó adag sci-fi-t viszont elolvastam), szóval nincs a kisujjamban a nagyvállalati kapzsiság forgatókönyvének meseszövése. Valószínűleg el kellene kezdenem olvasni egy kis cyberpunkot, de mindettől függetlenül, szükségem lenne ötletekre, hogy mozgásba lendüljön az agyam.

-Természetesen ki tudom találni a főszereplőt, azonban miféle sajátos kihívások várhatnak rá egy solarpunk világban, amiket használhatnék?
-Miféle érdekes valóságos új technológiák lehetnek, amiket módosítva használhatnék ebben a környezetben?
-Mi lehet a legjobb általános „esztétikája” ennek az irodalomnak: azaz, a cyberpunkban drótok, internet portok vannak a koponyákba szerelve, stb. Hogyan nézne ki a solarpunk?

-És újra, nem azt szeretném, hogy bárki is lediktáljon egy regényt nekem; csak szeretném, ha az ötletek elkezdenének áramlani. Előre is köszi.


druid12000 07-26-2011, 02:37 AM
Először is, volt egy rossz Steven Seagal film, amiben Michael Caine is szerepelt, aminek a címe „Lángoló jég” volt. Az egyetlen ok, amiért megemlítem, az egy idézet a film utolsó beszédéből, ami azt mondja: „A belső égésű motor koncepciója több mint ötven éve elavult”. A hős alternatív üzemanyagforrásokat keres. Nézd meg a Youtube-on, adhat pár ötletet. Szintén, Margaret Weiss-nek és Tracy Hickman-nek van egy fantasy sorozata, a „Halálkapu”, és a főhősnek mágikus tetoválásai vannak az egész testén, ami segíti a regenerációban, védi őt, stb.
Egy másik író, akit megnéztem mostanában, ő Syne Mitchell és a „The Last Mortal Man”. Sok-sok kibernetika és nagyon klassz történet.
Sok szerencsét! Szeretném elolvasni, ha tovább mész ezen a vonalon.


Dreambrewer 07-26-2011, 02:49 AM
Hogy a napenergiának gyakorlati értéket adjunk, annak egyszerű módja, hogy a Föld körüli pályát teleszórjuk szatellitekkel, amik begyűjtik a szolár energiát nagy panelekkel, aztán lesugározzák azt a Földre. Minden város (és a kiborgok is), receptorokkal rendelkezik, amik befogadják az energiát (vizuálisan talán kristályok vagy üveg lencsék, vagy ilyesmi). Amennyire én el tudom képzelni, ez egy nem-túl-távoli-jövő megoldás lenne, hogy a napenergiát használhatóvá tegyük.
Ami a cinikus nagyvállalati témát illeti, talán a szatellitek pontosan egyetlen helyre sugározzák az energiát, azonban ezt az energiát egy szélesebb területen szórják szét. Ez azt jelenti, hogy a városoknak mindig van biztonságos, tiszta erőforrásuk, annyi, amennyi csak szükséges, azonban a köztes területek ki vannak égetve a túl sok felerősített napenergiától, lassan kiszáradtak, és fel lettek égetve. A művelhető föld így veszett kárba, és messze a városoktól eső területekre koncentrálódnak, a városok pedig függnek az energiától, amit nagy vezetékeken szállítanak hozzájuk, amik a nagyvállalat tulajdonában vannak. Ez azt jelenti, hogy a városok a nagyvállalat szorításában vannak mind energia, mind étel tekintetében. Talán a cég azt akarja, hogy az ózon réteg mindinkább eltűnjön, így még hatékonyabban tudják a napenergiát kiaknázni. (Egy kicsit elgondolkozom, van-e így ennek értelme, hiszen a földi napelem is használható, de ki tudja.) Vagy talán a cég manipulálni szándékozik az időjárást a bolygón, a saját céljai szerint, mert a felhők és hasonlók akadályozzák az energiaszállítást. A felhők elterelése a városok fölül a farmjaik fölé még hatékonyabb energia- és élelmiszertermelést tesz lehetővé, azonban szörnyű ökológiai katasztrófákat okoz másutt a bolygón.
Az egyetlen igazán sajátos cselekvő személyek az előbb említett ötletek esetében: a nap-jósok, egyfajta meteorológusok, akik megfigyelik a napot (a Föld helyett), és mind a napkitöréseket, mind a napfoltokat jósolják meg, ami visszaveti és segíti az energiagenerálást. A jóslatok által az eszközök még hatékonyabbak.


Anaximander 07-26-2011, 02:59 AM
Egy könyvre emlékeztet, aminek a címét elfelejtettem, amiben a Földnek nem maradt ózon rétege, és az emberek csak éjszaka mozdulhattak ki a szabadba, vagy amikor védőruhát viseltek. Mindenhol UV-szűrő üveg volt és hasonlók.

Esztétika szempontjából a napelemek elég menők. Talán a napelem tetoválások arra kellenek, hogy energiát adjanak a személyes kütyüknek, mint a telefonok? Napelemek a ruhákon vagy hátizsákokon?


BunnyMaz 07-26-2011, 03:03 AM
A megjelenés szempontjából, egy csomó tükröző felületre van szükség, amit úgy hajlítottak, hogy tükrözzék a fényt a gyűjtőkbe, sok üveg cső, és csiszolt fém.

Hmmm… a hajat helyettesítő szál-optikák? hajlékony, átlátszó polimer szövetek átszőve finom drótokkal és elnyelő, fekete polimerekkel? Feltűnő, de nagyon klasszikus sci-fi.

Egészen addig, amíg a technológia integrációja a biológiába mehet…
Olvastam egy érdekes novellát az egyik legjobb új SF könyvben, amiben az emberek feltalálták a teljesen a napenergiából való megélés képességét, ahogy a növények teszik azt. Ez egy eléggé aranyos történet volt – egy csoportnyi emberről, akik megkíséreltek valódi ételt enni egy ünnepség alkalmával, és hogyan közelítették meg a dolgot. Van egy másik komolyabb darab, amit még régen olvastam, ami azt vizsgálta, hogyan változott a gazdaság egy energia-alapú, inkább mint pénz-alapú változatra, miután valaki egy teljes kontinenst megfertőzött egy vírussal, amit úgy terveztek, hogy attól az ember fotoszintetizálni kezd, ezzel megelőzve egy közelgő éhínséget.
Szóval ily módon integrálhatnád a technológiát, és elszórakozhatnál vele. Vagy, az emberek továbbra is az élethez szükséges energiát – az ételből – nyerik, azonban áram implantátumok, stb. napelemeket használnak, amik néhány érdekes problémához vezethetnek. Pl. azoknak az embereknek, akik csak az olcsó(bb) modelleket engedhetik meg maguknak, elemeket kell magukkal cipelniük, fel kell csatlakozniuk mobil energia portokra, vagy fennáll a kockázata annak, hogy nem kap energiát a szemük/kezük/orruk/bármi, amikor a nagyon rossz időjárás beköszönt.


ColoradoMom 07-26-2011, 03:56 AM
Azt gondolom, hogy itt és most a szolárral a legnagyobb probléma az, hogy extrém mód hatékonytalan, és nézzünk szembe vele – senki se veszi meg az ötletet, ha valami lényegeset viszel bele, némi magyarázat nélkül. Szóval azoknak az embereknek, akik képben vannak a tudománnyal, nekik is képesnek kell lenned kieszelni az elfogadhatóság részét a történetnek anélkül, hogy a háttér információk mocsarába süllyednél.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy nem tudod megtenni… ez mind a te elképzelésedtől függ, és hogy hogyan mutatod be azt, akár utánzat valahol, akár nem.


Liosse de Velishaf 07-26-2011, 04:01 AM
Egy történet ötletére emlékeztet ez engem, ami nemrégiben jutott eszembe, mindamellett nem gondoltam volna, hogy az solarpunk. Most már be kell mutatnom az árapály-punkot és a szél-punkot is. XD

A bőrbe helyezett áramkörök valójában egy olyan ötlet, amit a space opera műfajában gyakran láthatunk. Peter F. Hamilton-nak van egy űropera sorozata, ahol sok karakternek van áramkör tetoválva a bőrük felszínébe, noha úgy hiszem, hogy azokat az emberi test által generált valamilyen energia látja el árammal.


Ardent Kat 07-26-2011, 11:11 PM
Ja. A házamat teljes mértékben zöld energia látja el, amit egy zöld energia programon keresztül vásároltam, az energia cégem által. Csak 2%-a teljes energiának származik napenergiából. Kb. 50% szélenergiából, és a többi része fenntartható vízenergiából.

Lehet, hogy a szolár esztétikailag menő, a szélenergia egy egyszerűbb technológia, és meggyőzi az olvasókat, mert hihető.

A kultúrád elsőként a napenergiát fejlesztette ki, és sosem függött a petróleum üzemanyagtól, vagy ez egy olaj-utáni jövő, ahol az olajtározók kifogytak, és ahelyett a napenergia felé fordulunk? Az első forgatókönyv inkább tűnik érdekes olvasmánynak, de a második inkább látszik hihető történetnek, ahol a karakterek napelemeket készítenek (vagy szatelliteket juttatnak az űrbe, mint ahogy Dreambrewer javasolta).


lauralam 07-26-2011, 04:19 PM
Colin Harvey „Winter Song”-jában a fő karaktert nanobotok erősítik, és képes fotoszintetizálni, amiről azt gondoltam, ügyes ötlet. Kevesebb élelemre van szüksége.

A napenergia olyasmi, amivel el lehet játszani, mind elsődleges erőforrásként, és valamiként a szórakoztatásra, mint Scott Westerfeld teszi azt a mágneses szörfvitorlázással a Csúfok sorozatában.

Ízléses ötlet, és érdekes ízt kölcsönözhetne a világodnak.


veinglory 07-26-2011, 11:20 PM
Szerény véleményem szerint a bármi-punk már egy klisé. Ha úgy gondolod, hogy ez az idea egy új divat/stílus neve lehetne, azt javaslom, hogy ne használd azt a nevet. Azt is gondolom, hogy a solar magában túl rövid, de a megújuló-energia-punk, az vakítóan tautologikus.


Jersey 07-27-2011, 12:51 AM
A pénzsóvár nagyvállalati irányról. Lehetséges, hogy valaki kitalálta, hogy az átlag emberek hogyan juthatnának napenergiához könnyedén. Nem csak az energia cégek vesztik el a bevételt a napenergiából, hanem a petróleum alapú energiából is elveszítik, ami többé nem elérhető. A következő lépésük visszaállítani a status quo-t, vagy kiszállhatnak az üzletből.

Igazából, a cégek mind jók, mind rosszak lehetnek. A bevételt követelik, azonban gondoskodnak a munkahelyekről és a gazdaságról. Túl sok változás túl gyorsan a gazdaságban, hogy az kezelhetetlenné válik?


Liosse de Velishaf 07-27-2011, 02:54 AM
Enviro-punk? Powerpunk?

Nem gondolom, hogy a punk utótag teljesen ki van játszva, különösen nem mint vicces elnevezés.

Plusz mi mást használnál egy alműfaj nevéhez? A környezeti sci-fi nem hangzik olyan menőn, mint a „solar-punk”.


buzzheadchick 10-19-2017, 08:54 PM
Ez nem olyan, hogy most alkották meg a szót, nem új. A solarpunk igazából egy meglehetősen népszerű mozgalom, abban az értelemben, hogy többeket és többeket von magába. Lényegében „megújuló-energia-punk”, persze „solar”-nak hívják, mert (mint egy általános mozgalom) ez egy válasz a nihilista és disztópikus cyberpunknak, és a fő témája az, hogy „a jövő derűs.” Más koncepciók, amik populárisak a mozgalomban, visszamennek a természethez, hogy azzal fejlesszék a technológiát.


Polenth 10-29-2017, 11:40 PM
Akkor, amikor az üzenetlista elkezdődött, még nem volt olyan népszerű, ezért nem is kommentelt rá senki. Most a solarpunk más reakciókat vált ki, mert vannak solarpunk könyvek és műfaji konvenciók. Sok minden változott néhány év alatt.


Mutive 07-27-2011, 01:15 AM
Most én is bedobom magam, mivel éppen a szolár iparban dolgozom…

A szolár elérte azt a pontot, mikor éppenséggel könnyen felveszi a versenyt a hagyományos energiával. Nem én találom ezt ki. Komolyan. Az egyik fő oka ennek az, hogy az energiát helyben lehet előállítani (az átvitel jó adag költséggel jár). Szóval alapjában használható az energia akkor is, ha nagy mennyiségre van szükség.

Elég az hozzá, hogy ami felé a szolár halad = a szükséges energia csúcsmennyisége = drága energia. (Mivel az emberek a legtöbb energiát napközben használják, mikor ébren vannak.) Tehát ez egy főbb plusz. Ez az, amiért a szolár felkapott lett (a Moore-törvénnyel egyetemben).
A főbb hátrány, természetesen az, hogy amikor a nap nincs az égen, nincs energia. Ha solarpunk akarsz lenni, gondolj a felhős napokra, a hosszú telekre, és arra, hogy éjjel minden leáll. Mindig használhatsz elemeket, ez igaz. Azonban azok még mindig drágák (ez lejjebb fog menni), és az embereidnek nagy elem pakkokat kell magukkal hurcolniuk, ha nem akarnak úgy járni, hogy pl. az autójuk lerobbanjon félúton. (És ezek szivároghatnak, és problémákat okozhatnak, pl. spontán lángra kaphatnak, stb.)

A szolárnak sok földterület is kell. Nem lehetetlenül sok, de valószínűleg még egy koncentrált rendszerben sem leszel képes begyűjteni az energiát egy kis földterületen annyi kilowattórával, mint egy szén- vagy atomerőművel.

Én kihagynám a gonosz vállalatokat. A napenergia cégek valójában nem kevésbé rosszak, mint a nagy olaj vállalatok (mindkettőnél dolgoztam…), és nincs nagy összeesküvés. (Legalábbis nem tudok róla.) Ez igazából a gazdaságról, energia használatról, és továbbításról szól. Unalmas, unalmas dolgokról…


MisterFrancis 07-27-2011, 06:08 AM
Szintén kellene hogy legyen egy cinikus oldala az egésznek, amiben még egyáltalán nem vagyok biztos


A Fallout-ban: New Vegas, a naperőmű korlátlan, tiszta energiát ad a Mojave-nak. Ó, és a szatellitek, amik tükröket használnak, hogy a fényt az erőmű gyűjtőjére fókuszálják, átpozicionálhatók, hogy megsüsd az ellenségeidet.


Mutive 07-27-2011, 09:21 PM
Úúúh, ez csúcs!

Sőt, valaki mindig kereshetné a napelem gyártót. Ez elég kellemetlen dolog, és leginkább Kínában lehet elképzelni. (Kínai Népköztársaság) Talán elszórakozhatnál a geopolitikai témával, vagy a környezetpusztítással, ami ott van!


MormonMobster 07-28-2011, 03:15 AM
Mindenkinek köszönöm a javaslatait. Mindez igazán a segítségemre lesz, hogy kitaláljam, mit akarok kezdeni a solarpunk témájával. Mutive különösen nagyszerű betekintést adott a napenergia iparba.

Ha bárkinek vannak további gondolatai erről az egészről, kérem, írja bele ebbe a thread-be, de el kell mondjam, hogy már több mint elég az infó, amit kaptam. Köszi még egyszer, mindannyi ótoknak.


MormonMobster 09-03-2011, 08:45 AM
Nem tudom, vajon bele lehet-e bonyolódni egy thread-be egy kicsivel több mint egy hónap múlva, vagy meg sem kell érinteni; ha igen, akkor hurrá, ha nem, akkor kérem, zárjuk le.

Nagyon köszönöm a segítségeteket.

Mindezek ellenére, van néhány további kérdésem.

1. Az üzenetek közt valaki korábban megjegyezte, hogy egy napenergia cégből nem lehetne a legjobb ellenséget legyártani, szóval inspirációra lenne szükségem, hogy ki lehetne a megfelelő ellenség egy ilyen környezetben (feltételezve hogy az egyik fő különbség e környezet és a való élet között, hogy az olaj elfogyott néhány évtizeddel ezelőtt). Egy olyan ellenséget keresek, ami politikailag és gazdaságilag hatalmas ebben a környezetben, és elég hatalma van, hogy (valamiként hihetően) a nagyság illúzióját keltse.

2. Próbálok kigondolni egy jó nevet az ellenségnek, akármi is legyen az; valami nappal kapcsolatosat. Megcélzok valami mitologikus témát az ellenségeimhez. Ennek az egyetlen akadálya, hogy jól kell vezetéknévként működnie. Tehát a „Héliosz János” jó, de a „Ketzalkóatl János” már nem. Kérem, hogy segítsetek az ötleteitekkel, és végül ígérem, egyetlen javaslatotokat sem fogom felhasználni.

3. Mivel ez egy eléggé specifikus gondolkodás, valószínűleg nincsen „solarpunk” inspirálta művészet (megnéztem, és nem találtam ilyet), de van-e hasonló művészet, ami segít beindítani a kreativitás áramlását?

4. Úgy tervezem, hogy a történetet a 2050-es évekbe helyezem bele, valahová az USA nyugati államaiba (vagy Kaliforniába, nem vagyok szőrszálhasogató); azon tűnődöm, melyik helyszín lenne a legalkalmasabb a napenergiához. És azon is, hogyan változna ennek a területnek a demográfiája érdekes módon?

5. Új technológiák; van-e valami konkrét, aminek utána kéne néznem? És vannak-e fontosabb cikkek, amik ezekről írnak (különösen a kiborg típusú ötletek és a napenergia), amiket kihagyhattam jó néhány Google keresésem közül (mivel nincs túl sok rendelkezésemre álló idő, és gondjaim akadtak a legeltompultabb tudományos folyóiratokkal ezekben a témákban)?

6. Próbálom kitalálni ennek a környezetnek az esztétikáját, de azt gondolom, hogy érdekes lenne a fordítottja, rájönni, hogy mi nincs jelen ebben a környezetben. Azt hiszem, magamtól is kitalálnám, de ha itt is áramolna a kreativitásotok, azt megköszönném.


AceTachyon 09-04-2011, 12:23 AM
Bármilyen technológiát akarsz bemutatni a sztoridban, kutass utána.
Aztán írd meg a sztorit, akárhogyan is akard megírni.
Ne aggódj a stílus megnevezése miatt. Ez mind marketing kérdése. Science fiction-t írsz (vagy specifikus fikciót, ha szereted ezt a meghatározást).

Menj, és írj.


JDlugosz 10-19-2017, 10:16 PM
Néhány ötlet: 1) olcsó, tömeggyártott film, ami energiát állít elő. Nem is annyira hatékony, de olcsó és bárhová rakhatod.
2) alapvető problémák az elosztással a jövőben. Nem tudják fenntartani a nagy távolságokban a vezetékeket a különböző territóriumok között, és nem tudják megbízhatóan fizetésre bírni a fogyasztókat.
3) legyen olcsó vagy legalább praktikus energia tárolás

Ja és, nálam 10kW napelem van a tetőmön.


wirehead 10-27-2017, 08:33 PM
A punknak vannak határterületei. Mi lenne, ha szabadon kerekező solar-punkok kószálnának versus Yellowstone fix, stabil geotermikus energiával ellátott városa?

Mindezidáig a szoláris technikához egy rakás alapanyagra volt szükség, néhány könnyen beszerezhető (szilikon), néhány nehezen (lítium), néhányhoz ipari háttérre volt szükség (félvezető gyártás, és kemikáliák, beleértve néhány nagyon mérgező gázt). És a gyárak progresszíven egyre bonyolultabbá váltak, ahogy a funkcionális méret csökkent.

Tehát ott a stabilitás, ami városokat épít és gyárakat, és folyamatos energiát állít elő, konfliktusban áll a sokkal szabadabban közlekedő szolár emberekkel, akik szabadon gazdálkodnak, és a környezethez igazítják életmódjukat, és akik nem tudják beilleszteni a termelési üzemeket szükségszerűen az életmódjukba. Akiket direkt módon hasonlíthatsz a modern gazdákhoz, akik meghackelik a modern traktorokat, tehát nem kell abszurd részesedést fizetniük a Caterpillar-nak vagy egyéb munkagép cégeknek.

Van a robotikának egy ága, ami igazán szépen haladt egy ideig, úgy hívják BEAM robotika, biológia inspirálta robotokat állítottak elő, amik napelemmel működtek, szóval képzelj el egy szolár robotot, aminek nem túl nagy napeleme van, és akkumulátora, és töredezetten mozog, míg az elem eléggé feltöltődik, hogy mozgassa a motorokat, aztán újra lemerül.


stiiiiiv 10-28-2017, 12:21 PM
Egy lehetséges ellenség: egy fúzió alapú energia cég (ami befogja a nap egy részét a földön, ahelyett, hogy napenergiát hasznosítana) aminek monopóliuma van az energia elosztásban. A szolár energiát helyben elő lehet állítani, és nincs szükség az ő elosztó rendszerükre, így ez nemkívánatos kihívóvá válik. Mikrohullámokat használhatnak, hogy küldjék és fogadják az energiát hálózat nélkül, és egyértelmű, hogy vannak katonai alkalmazásai is a mikrohullám technikának (kisütni az ellenséges elektronikát, stb.)
És, elgondolkoztál a génsebészet koncepcióján, hogy az emberi bőrt és hajat napelemekké változtassák, hogy mindazt a személyi elektronikát ellássák energiával, amire egy kiborgnak csak szüksége lehet?


TiPerihelion 11-05-2017, 05:01 AM
Esztétika szempontjából, mi lenne, ha visszatérnének a kalapok, fejkendők és napernyők? Elképzelek fantasztikus lebegő rétegeket, amik az egyenlítő menti kultúrákra emlékeztetnek. Szeretem a high-tech és a tradicionális low-tech esztétikájának a párhuzamba állítását. Megjegyzem, minél technológiaibbá válik a társadalmunk, annál többre becsüljük a csökkentést és a minimalizmust és a visszatérést a természetes anyagokhoz, mint a fa, kő és pamut; ellenben a fémmel és műanyaggal. Az inspirációért én elmennék a szürrealitás felé. Shaun Tan világa nagyon fura. A Pinterest-et használom, hogy leszűkítsem az esztétikát, amit keresek.

Ami az ellenséget illeti: Mivel a megújuló energiákra való váltás mélyen összefonódik a környezetvédelem erkölcsével, mi lenne, ha egy Big-Brother stílusú ellenség lenne, ami előnyben részesíti a környezetvédelmet a szabadsággal szemben? Képzeld el, hogy a szemetelés olyan bűncselekménynek számítana, amelyre kötelező minimális büntetések vonatkoznak. Képzeld el, hogy az utazás erősen korlátozott, hogy megőrizzük a természetes élőhelyeket. A vegetáriánus/vegán életmód követelmény, és nem kivételes dolog. Kinek lenne hatalma ebben a társadalomban? Kik lennének kitaszítva?

Nem sok új cselekményt képzelek el, kivéve, ha a gazdasági modell átdolgozásra kerül. Még mindig kapitalista társadalom vagyunk? Vajon az erkölcsi puristák ösztönzik a szocialista forradalmat? A „cselekmény” koncepciója egyáltalán tehet bármi lényegeset ebben a Szép új világban?
Hogyan néznek ki az emberek? Mind szépek, karcsúak és homogének vagyunk? Mindannyi ónknak vannak identitás problémái? Megoldottuk a szexizmust, rasszizmust és a többi izmust?
Könnyű lenne az irányzatokba és klisékbe kerülni – a régi disztópikus utópikus modellbe. Azonban azt gondolom, lehetséges sikerrel járni.

Remélem ez segített? Talán?



A szöveg az absolutewrite.com weboldalról származik.
Kép forrása: Shaun Tan via lowensteins.com.au
(Itt oktatási célból szerepelnek.)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments