Borobudur

By Józsi - április 04, 2019

Hol van a világ legnagyobb buddhista temploma?

Borobudur 9. századi mahájána buddhista temploma Magelangban van, Közép-Jávában, Indonéziában, és ez a legnagyobb buddhista templom a világon.




Borobudur temploma

A Borobudur egy nagy tömegű buddhista műemlék, a világon a legnagyobb ilyen, Közép-Jávában van, Indonéziában. A Borobudur 42 km-re északnyugatra van Yogyakartától. A templom struktúrájára az indiai Gupta és poszt-Gupta művészeti stílus volt hatással. A műemléket 1991-ben UNESCO Világörökségi helyszínként deklarálták.


Borobudur története

A világ legnagyobb buddhista templomát valamikor i. sz. 778 és 850 között építették, a Shailendra dinasztia uralkodása idején. I. sz. 1000 körül a templomot elhagyták, vulkáni hamu borította be, és erdő nőtt rá. 1814-ben lehetőség nyílt felfedezésére, az angol kormányzó Thomas Stamford Raffles tárta fel a templom helyszínét. Felismerve a templom történelmi jelentőségét, 1907-ben régészek kezdték meg a feltárásokat, és 1911-re sikerült rekonstruálni a helyszínt. 1983-ban további rekonstrukciós munkálatok zajlottak le.


A Borobudur templom építészete

A Borobudur templom alakja olyan, mint egy lépcsőzetes piramis, melynek három fő szintje van. A szintekhez tartozik egy négyzet alapzat, egy középső szint 5 négyzetes terasszal, és egy felső szint, melynek 3 körkörös terasza van. Összesen így 9 szintje van, nagy és kicsi, a szám szentségként kapcsolódik a buddhizmushoz. Az egész templom 56633 köbméter szürke vulkáni kőzetből épült. Az építmény középpontjában egy nagyméretű egyedülálló sztúpa van, ami 35 méter magasságban áll a templom alapja fölött.


Mit szimbolizál a templom architektúrája?

A Borobudur templom három fő szintjei az élet fő szakaszait reprezentálják, melyek a megvilágosodás elnyerésének ideáljával találkoznak. A zarándoknak, aki a templomhoz érkezik, felfelé kell haladnia, kezdve a keleti lépcsősorral, aztán az óramutató járásával megegyezően kell haladnia az épület 9 szintjén. A tető 5 km-es út megtétele után érhető el. A legalsóbb szint domborművek százait mutatja be, melyek a földi vágyakat reprezentálják, az „érzet birodalmát.” Ezeket az érzéki vágyakat kell leküzdeni, hogy az életben magasabb szinteket érjünk el. A következő főbb szint a „forma birodalmát” ábrázolja, egy sor domborművel, melyek a Buddha életét és a Dzsátaka mesék jeleneteit mutatják be.  A legfelsőbb szint szimbolizálja a „formátlanság birodalmát”, ami híján van a sok dekorációnak, és viszonylag egyszerű a megjelenése. Habár ennek a szintnek a teraszain 72 db harang alakú sztúpa található, melyek közül sok tartalmaz egy-egy Buddha szobrot, melyek részben láthatók a perforált kőfaragáson keresztül.














Forrás: worldatlas.com
Képek forrása: indonesia.travel, medium.com, steemit.com, whereintheworldisnina.com, indonesi-tourism.com, thenotsoinnocentsabroad.com, borobodurpark.com, youtube.com
(Itt oktatási célból szerepelnek.)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments