A Kaptár projekt

By Józsi - január 28, 2021

A „Hive” (Kaptár) projekt méhsejt alakú lakóépület együttest képzel el 2030-ra


Név: Kaptár projekt / az embert befogadó sokoldalú ökoszisztéma 
Építész iroda: Gianluca Santosuosso


A méhsejtek felépítése és szerveződése erősen ihlették a „Kaptárt - az embert befogadó sokoldalú ökoszisztémát”, amit a Gianluca Santosuosso design stúdió tervezett, és amely egy közösségi lakóhelyre vonatkozó javaslat 2030-ra. Kombinálva a méhkas tulajdonságait az archetipikus ház alakjával, a projekt egy új hibrid típusú életteret hoz létre, amely képes egyesíteni a természet hatékonyságát az emberek találékonyságával.




Figyelembe véve azokat az új kihívásokat, amelyekkel társadalmunk a következő évtizedekben szembesülni fog, a Gianluca Santosuosso inkább egy rendszer kidolgozására tett kísérletet, nem pedig egy meghatározott tervezési megoldást javasol, a rendszer középpontjában a társadalmi kohézió és a természet regenerálódása áll. „Célunk egy olyan új ökológia bevezetése, ahol az ember nem károsítja az ökoszisztémát, hanem gazdagítja, támogatja és regenerálódásából nagy hasznot hoz” – közölte a stúdió. Itt az otthon fogalma túlmutat az emberi lényeken, tartalmazza az állatokat, a fákat, a szelet és az esőt. Az emberek csak annyira vannak benne kiváltságos helyzetben, mint a természeti világ többi része.




A sokszínűség és a befogadás a kulcsfontosságú szempont, amelyet a kaptár projekt elősegíteni kíván. A méhkas moduláris rendszer rugalmassága nagymértékű testreszabást tesz lehetővé, hogy az emberek otthonukat a sajátos forgalom, hozzáférhetőség és életmód igényeihez igazítsák. Például kétszintes házakban ugyanazt a modult úgy tervezték, hogy akár lépcsőházat, akár liftet is befogadjon. Rámpák és sima utak helyettesítik a hagyományos lépcsőket és akadályokat.




A magasabb emeleteken a nyitott hatszögletű modulok lehetővé teszik a lakók számára a kertek, gyümölcsösök és játszóterek birtokba vételét és megosztását. A magán-, félig-magán- és a közös helyiségek keveréke lehetőséget nyújt a lakosoknak arra, hogy megóvják magánéletüket, de társasági életet is élhessenek másokkal. A hangszigetelést és a zajszabályozást könnyen kezelhetik a jól szigetelt és szerkezetileg független előre gyártott modulok.




Ez a társadalmi-ökológiai-rendszer a komponensek széles skáláját tartalmazza a moduláris lakótelepektől, a közös szolgáltató épületektől, az energia- és élelmiszertermelő létesítményektől, a közös e-jármű helyiségektől, a városi összekapcsolódás szerkezeti részeitől a vad természeti élőhelyekig. A kaptár célja a közös tulajdonosi és megosztott létesítmények széles spektrumának biztosítása, amelyek alkalmasak az egyének, családok és közösségek számára az önellátásra, miközben a helyi hatóságok és a közigazgatás részére korlátozhatja az állami vagy önkormányzati beruházások szükségességét.




Több generáció jelenléte egyetlen fészekben, az összetartozás erős érzése, amely mindenki számára óriási hasznot hoz, és a mindenki számára való cél közösségi paradigmává teszi a designt. Alapvető fontosságú annak lehetővé tétele, hogy a minden korosztálybeli lakók jól érezzék magukat, biztonságban, és valóban hasznosak legyenek a közösség számára egyéni szerepük, hozzájárulásuk és céljuk révén. A terv a természethez való vonzódást képviseli az otthonok kialakításával, amelyeknek helye és értelme van mindenki számára. 







Forrás: designboom.com 
Képek forrása: designboom.com 
(Itt oktatási célból szerepelnek.)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments