Az otthoni bioreaktorban termő saját alga

By Józsi - január 31, 2021

A Spira konyhai bioreaktor lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy saját algájukat termeljék élelmiszerekhez




Az egyének csökkenthetnék az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását azáltal, hogy az étkezéseket az otthoni termesztett algával helyettesítik a Spira konyhai gép segítségével, amit a friss diplomás designer, Rob Russell tervezett.

A Spira egy fotobioreaktor, ami azt jelenti, hogy fényt használ fel a mikroorganizmusok – ebben az esetben a spirulina, a tápanyagban sűrű algák – tenyésztésére.

A spirulina annyira gazdag fehérjében, ásványi anyagokban, vitaminokban és antioxidánsokban, hogy a NASA kulcsfontosságú élelmiszer-forrásként használja űrhajósok számára hosszú űrrepülések során.




Russell a Spirát a mikroalgák napi betakarításához tervezte. A készülék naponta két evőkanál friss spirulinát, vagy szárított formájában 4,5 grammnak megfelelő mennyiséget állít elő.

Ez a kis mennyiség az ajánlott napi adagot jelenti, amelyet a tervező javasol mártásokhoz, turmixokhoz vagy salátákhoz adni.




Dehidratált formájában az alga már népszerű étrend-kiegészítőként, azonban a kereskedelemben kapható szárított spirulina ízét kevesen kedvelik. Russell szerint az algának friss formában nincs íze.

Az otthoni friss betakarítás növelheti az egészségügyi előnyöket, miközben csökkenti az élelmiszer útját.

Ez azt is lehetővé teheti az emberek számára, hogy csökkentsék az elfogyasztandó élelmiszerek teljes mennyiségét, és ezáltal csökkentsék a föld- és vízigényes állattartást és a növénytermesztést.




„Az élelmiszer, az energiahordozó, amelyre az egész élet támaszkodik, felelős az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának 30 százalékáért,” mondta Russell. „Újra kell gondolnunk a tápanyagok előállításának és fogyasztásának módját annak érdekében, hogy az egyre növekvő népességet táplálhassuk, miközben drasztikusan csökkentjük a környezeti hatásunkat.”

„Az otthon termesztett spirulina megküzd az élelmiszerekkel kapcsolatos üvegházhatású gázok kibocsátásának négy tényezőjével – a termeléssel, a szállítással, a főzéssel és a hulladék kérdésével,” tette hozzá.




Bónuszként a bioreaktor tisztítja a ház levegőjét, mivel a spirulina a fotoszintézis természetes folyamata során a szén-dioxidot oxigénné alakítja.

Russell a Spirát kifejezetten a spirulina növekedésének optimalizálására tervezte. Ez egy „air-lift” fotobioreaktor, vagyis a levegő folyamatosan áramlik rajta, fokozva a keringést és biztosítva az egyenletes fénykitettséget.

Két koncentrikus akrilcső alkotja a készülék testét, hét LED-szalaggal öt watt fényt adva egy liter oldatnak, napi 16 órán át. Az aljában lévő fűtőtest egyenletes, 35 Celsius fokos hőmérsékletet tart fenn a csövekben.




A spirulina betakarításához a felhasználók megnyomnak egy gombot, amelynek eredményeként az oldat átjut az alatta levő eltávolítható betakarítóba, ahol egy rozsdamentes acél hálón szűrődik át.

Ezután fel kell tölteni a maradék kultúrát oldható tápanyaggal, és legalább 24 órát kell várni a következő betakarítás előtt.

A felhasználó azonnal elfogyaszthatja friss spirulináját, vagy akár három napig hűtőben vagy korlátlan ideig fagyasztva tarthatja. Bármely el nem fogyasztott alga természetes műtrágyaként adható a növényeknek.




Russell a Spirát az utolsó év projektjeként tervezte a brit Leeds Egyetem Terméktervező szakán, ahol 2019 júliusában végzett.

Reméli, hogy továbbra is tervezhet hasonló termékeket, amelyek „az élő rendszereket használják a jelenlegi társadalmi és környezeti igények kielégítésére”.


Forrás: dezeen.com
Képek forrása: dezeen.com
(Itt oktatási célból szerepelnek.)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments