A nagyszabású faültetésről szóló tévhitek eloszlatása

By Józsi - január 31, 2021

A tudósok most a nagyszabású faültetéssel kapcsolatos elképzelésekkel foglalkoznak



A fáknak képesnek kell lenniük megbirkózni a várható éghajlatváltozással


A tudósok 10 aranyszabályt javasoltak a faültetésre, amelyeknek szerintük minden nemzet számára kiemelt prioritásnak kell lenniük ebben az évtizedben.

A faültetés ragyogó megoldás az éghajlatváltozás kezelésére és a biológiai sokféleség megvédésére, de a rossz helyen lévő rossz fa többet árthat, mint használ - állítják a kewi Királyi Botanikus Kert szakértői.

A szabályok magukban foglalják a meglévő erdők védelmét és a helyiek bevonását.

Az erdők nélkülözhetetlenek a földi élethez.

A világ növényeinek és állatainak háromnegyedének otthont adnak, felszívják a szén-dioxidot, valamint élelmiszert, üzemanyagot és gyógyszereket biztosítanak.

De gyorsan tűnnek el; egy Dánia nagyságú terület érintetlen trópusi erdő vész el évente.

„A megfelelő fák megfelelő helyre történő telepítésének minden nemzet számára kiemelt fontosságúnak kell lennie, mivel bolygónk jövőjének biztosítása szempontjából kulcsfontosságú évtizeddel kell szembenéznünk,” mondta Dr. Paul Smith, a természetvédelmi jótékonysági intézmény kutatója és főtitkára, a kewi Botanic Gardens Conservation International-nél.



Legalább egy évszázad szükséges a sérült erdők helyreállításához


Világszerte rengeteg ambiciózus faültetési projekt zajlik az elveszett erdők pótlására.

Boris Johnson elmondta, hogy ennek a parlamenti ciklusnak a végéig évente 30 000 hektár (300 négyzetkilométer) új erdő telepítését tűzte ki célul az Egyesült Királyságban.

Egy afrikai vezetésű mozgalom egy 5000 mérföldes (8048 km) erdőfalat szándékozik telepíteni a klímaválság leküzdésére Afrikában, amely a Föld legnagyobb élő építménye lesz, ami háromszor akkora, mint a Nagy Korallzátony.



Egy megoldás, amely lassítja az elsivatagosodást az éghajlatváltozás frontvonalában


A fák ültetése azonban rendkívül összetett, univerzális, egyszerű megoldást nélkülöző dolog.

„Ha rossz fákat ültetsz rossz helyre, akkor többet árthatsz, mint használhatsz,” mondta Dr. Kate Hardwick, az RBG Kew vezető kutatója.



A sértetlen őserdők jelentős hosszú távú szén-dioxid-elnyelők


A növényektől, állatoktól és gombáktól hemzsegő természetes erdőket túl gyakran váltják fel a haszonfásítások, faanyagoknak szánt fák soraival, amelyeket néhány évtized után betakarítanak, mondta a kutató.

„Amit megpróbálunk, az az, hogy arra ösztönözzük az embereket, hogy ahol csak lehetséges, próbálják újra létrehozni azokat az erdőket, amelyek hasonlóak a természetes erdőkhöz, és amelyek számos előnnyel járnak az emberek, a környezet és a természet számára, valamint megfogják a szén-dioxidot.”

A Global Change Biology folyóiratban megjelent kutatás áttekintése megállapította, hogy egyes esetekben a tervezett faültetés nem növeli a szénmegkötést, és negatív hatásokkal járhat.


A 10 aranyszabály a következő:


Elsősorban védjük meg a meglévő erdőket

Az erdők eredeti állapotban tartása mindig előnyösebb; a sértetlen őserdők jobban felszívják a szenet, és jobban ellenállnak a tűznek, a viharnak és az aszálynak. „Valahányszor van választás, hangsúlyozzuk, hogy az erdőirtás megállításának és a megmaradt erdők védelmének elsőbbséget kell élveznie,” mondta Prof. Alexandre Antonelli, az RGB Kew tudományos igazgatója.


Helyezzük a helyi embereket a faültetési projektek középpontjába

A tanulmányok azt mutatják, hogy a helyi közösségek bevonása kulcsfontosságú a faültetési projektek sikeréhez. A jövőben leggyakrabban a helyi embereknek van a legtöbb hasznuk az erdő gondozásából.


Maximalizáljuk a biodiverzitás helyreállítását több cél elérése érdekében

A visszaerdősítésnek több cél eléréséről kell szólnia, ideértve az éghajlatváltozás elleni védekezést, a természetvédelem javítását, valamint az erdő nyújtotta gazdasági és kulturális előnyök elérését.


Válasszuk ki az visszaerdősítéshez megfelelő területet

Ültessünk fákat olyan területekre, amelyek korábban erdősültek voltak, de leromlottak, ahelyett, hogy más természetes élőhelyeket, például füves réteket vagy vizes élőhelyeket használnánk.


Használjuk az erdő természetes újranövekedését, ahol csak lehetséges

A fák természetes visszanövése olcsóbb és hatékonyabb lehet, mint a fák ültetése.


Válasszuk ki a megfelelő fafajokat, amelyek maximalizálhatják a biodiverzitást

Ahol faültetésre van szükség, a megfelelő fák kiválasztása döntő fontosságú. A tudósok fafajok keverékét javasolják, amelyek természetesen megtalálhatók a helyi területen, beleértve néhány ritka fát és gazdasági jelentőségű fát, de elkerülve az invazív fákat.


Győződjünk meg arról, hogy a fák elég rugalmasak-e ahhoz, hogy alkalmazkodjanak a változó éghajlathoz

Használjunk olyan fafajokat, amelyek megfelelnek a helyi éghajlatnak, és a változó klímának a jövőben.


Tervezzünk előre

Tervezzük meg, hogyan szerezzünk magokat vagy fákat, együttműködve a helyi emberekkel.


Tanuljunk a gyakorlatban

Kombináljuk a tudományos ismereteket a helyi ismeretekkel. Ideális esetben kis méretű kísérleteket kell végrehajtani, mielőtt nagy számú fát ültetnénk.


Hadd jövedelmezzen

A fák újratelepítésének fenntarthatósága jövedelemforrást alapoz meg az összes érintett fél számára, beleértve a legszegényebbeket is.


Forrás: bbc.com
Képek forrása: bbc.com; globalcitizen.org
(Itt oktatási célból szerepelnek.)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments