Biológiailag lebomló vizes palackok algából

By Józsi - január 28, 2021

Ari Jónsson algát használ, hogy biológiailag lebomló vizes palackokat hozzon létre




A DesignMarch 2016-on: Ari Jónsson terméktervező hallgató vörös alga port vízzel kombinálva biológiailag lebomló palackot készített. 

Jónsson - aki az Izlandi Művészeti Akadémián tanul - a projektet az idei Reykjavík DesignMarch fesztiválon állította ki, 2016. március 10–13.

Miután a naponta előállított műanyag hulladék mennyiségéről értesült, a tervező "sürgős" szükségét érezte egy helyettesítő anyag kidolgozásának. 

„Azt olvastam, hogy a műanyag 50 százalékát egyszer használják, majd kidobják, ezért úgy érzem, hogy sürgősen meg kell találni a módját annak a valószerűtlen mennyiségű műanyag pótlásának, amelyet naponta készítünk, használunk és kidobunk,” mondta Jónsson. „Miért használunk olyan anyagokat, amelyeknek évszázadokig tart, mire a természetben lebomlanak, hogy egyszer igyunk belőlük, majd eldobjuk?”




Tanulmányozni kezdte a különféle anyagok tulajdonságait, hogy meghatározza, mi lehet alkalmas vizes palackként. Végül az agar porra bukkant, amely egy algákból készült anyag. 

Ha agarport adunk a vízhez, zselés anyagot képez. Miután kísérleteket végzett a megfelelő arányok megtalálására, Jónsson lassan felmelegítette az anyagot, mielőtt egy üveg alakú formába öntötte, amelyet fagyasztóban tartott.

Ezután forgatta a formát, miközben egy vödör jéghideg vízbe merítette, amíg a benne lévő folyadék fel nem vette az üveg formáját. 

Ezután néhány percre hűtőszekrénybe helyezte, mielőtt az agar palackot kivette volna a formából.




Amíg az üveg tele van vízzel, megtartja formáját, de amint kiürül, bomlani kezd. 

"Ha nem sikerül, vagy ha az alja túl vékony, vagy ha lyuk van rajta, akkor egyszerűen felmelegíthetem, és újra beleönthetem a formába" - mondta Jónsson.

Mivel az üveg 100 százalékban természetes anyagból készül, a benne tárolt vizet biztonságosan meg lehet inni – bár Jónsson megjegyezte, hogy egy idő után kis mennyiségű ízt vonhat ki az üvegből. 

Azt is javasolta, hogy ha a felhasználónak tetszik az íze, akkor harapjon bele magába az üvegbe, amikor befejezte az ivást.




A designerek egyre inkább kísérleteznek a moszatokkal és az algák más formáival. A moszatot nemrégiben építészeti burkolatként és lámpaernyők létrehozására használták, míg az algák alapanyagot szolgáltattak, hogy fonalat készítsenek szőnyegek szövéséhez és festéket textilek színezéséhez. Az algákat még energiaforrásként is alkalmazták épületek áramellátására.

Jónsson algapalackjait a Drifting Cycles hallgatói kiállításon mutatták be, amelyet a DesignMarch 2016 során rendeztek meg egy távoli világítótoronyban.

A háromnapos rendezvényen bemutatott egyéb projektek között volt egy háztartási eszköz készlet, amely a toll-papír hajtogatós, egymás gondolatát folytató játékból kölcsönzött koncepciót használta, és egy rakásolható étkező készlet, amely olyan tárgyakat tartalmaz, amelyekhez mind a földpátot használják az előállításuk során.


Forrás: dezeen.com
Képek forrása: dezeen.com
(Itt oktatási célból szerepelnek.)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments