Nigériai hajak

By Józsi - január 05, 2021

Medina Dugger szivárványszín portrékban dokumentálta a nigériai hajkultúrát




Medina Dugger lagosi fotós a színes hajkultúrát dokumentálja a part menti nigériai városban folyamatban lévő színes sorozatával. A portré kollekció tisztelettel adózik J.D. ’Okhai Ojeikere neves afrikai fotósnak, aki a 20. század közepétől kezdve több mint 50 éven át dokumentálta a női hajviseleteket Nigériában.




A dekolinizációt megelőzően, magyarázza Dugger, a parókák és a hajkiegyenesítés váltották fel az ősi hajkultúra nagy részét, és ’Okhai Ojeikere dokumentációi a hagyományos frizurák magasztalására törekedtek. A fotós hölgy folytatja: „Az afrikai hajfonási módszerek évezredekre nyúlnak vissza, és a nigériai hajkultúra egy gazdag és gyakran átfogó folyamat, amely gyermekkorban kezdődik. A módszereket és variációkat társadalmi/ kulturális minták, történelmi események és a globalizáció befolyásolták. A hajvisletek a tisztán dekoratív jellegtől a mélyebb, szimbolikusabb nézetek közvetítéséig, a társadalmi helyzet, az életkor és a törzsi/ családi hagyományok felfedéséig terjednek.”




Míg ’Okhai Ojeikere képei fekete-fehérek voltak, Dugger a dokumentumstílust élénk színű háttérrel frissíti, sokféle élénk kortárs divattal, és szivárvány árnyalatok integrálódnak a hajakba cérnákkal, gyöngyökkel és festett hosszabbításokkal. Többet is láthatunk Dugger színes fotóiból weboldalán vagy Instagramján












Forrás: thisiscolossal.com 
Képek forrása: thisiscolossal.com 
(Itt oktatási célból szerepelnek.)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments