A Fekete párduc afrofuturizmusának színfalai mögött

By Józsi - április 17, 2018

Szerző: Angela Watercutter









A Fekete párducban a jövő női. Igaz, hogy a címszereplő hős a férfi király T’Challa, de a testőrei, tanácsosai, és a fő technikus mind nők. Ugyanaz igaz a csapatra, akik a kamera mögött álltak: a film jeleneteinek designja – a fiktív afrikai nemzet, Wakanda – leginkább Hannah Beachler díszlettervező (Holdfény, Beyoncé Lemonadeje) és Ruth Carter jelmeztervező (Amistad, Selma) munkáját dicséri. „Az volt a kihívás, hogy elképzeljük, hogy Afrikában hogyan néz ki valami futurisztikus dolog,” mondja Beachler. „Hogyan élnének az afrikaiak a saját területükön, a saját kultúrájukkal, hogyha nem kolonizálták volna őket? Hogyan keveredtek volna össze ezek a kultúrák?” A válasz egy olyan jövő, amiről még a Vasember sem álmodhatott volna soha.


Szuper ruha

Wakanda jólétének forrása, a ritka (elképzelt) fém, a vibránium, mindent ellát energiával a fegyverektől a ruházatig. Láthatjuk az árulkodó ezüstös ragyogást T’Challa ruháján, de egyéb további részletekkel is szolgál a jelmez designja. „Van rajta egy kis piramis minta Maliból”, mondja Carter. „Közelebbről látszik a ruha kapcsolata Afrikával.”


Nyelv

A wakandai emberek többnyire angolul beszélnek, de van saját nyelvük is, amihez Beachler kifejlesztett egy ábécét, amely negyedik és ötödik századi nigériai piktográfián alapul. A betűk utcai jelzéseken, harci eszközökön és T’Challa termének falain tűnnek fel. (Ez utóbbit szabadon úgy fordíthatnánk, hogy „Mi együtt, a leopárd király alatt.”)

Aranyvárosnak, Wakanda szívének, két főbb formája van a tömegközlekedésre: a Falusi utcai kocsi és a hipervonat. Mindkettőt, mondja Beachler, arra szánták, hogy megtöltsék az emberek vízióit azzal, milyenek lesznek a jövő vonatai. Mivel a rendező, Ryan Coogler a kaliforniai Oaklandben nőtt föl, az ottani tömegközlekedési hálózat volt az inspiráció. Természetesen a vibrániumnak köszönhetően, a kocsik jelentős mértékben hatékonyabbak.


Viseletek

A Fekete párducban Coogler fő célja az volt, hogy minden technikai eszköznek több funkciója legyen. Pl. a kimoyo gyöngyöket ékszerként viselik, de kommunikációs és orvosi eszközként is. „Egy nagy kérdés foglalkoztatott, hogy felfedezzem, mi tesz valamit afrikaivá?” mondja Coogler. „Az volt a jelszó, ’legyen emberi, legyen taktilis.’”


Légi erő

Wakandában három fő légiközlekedési eszköz van: a Talon vadászgépek, amik olyanok, mint a sugárhajtású vadászgépek; Sárkány repülők, biomimetikusan tervezett helikopterek, melyek úgy néznek ki, mint a szitakötők; és a királyi Talon vadászgép, T’Challa Air Force One verziója. „A királyi Talon felülnézetét egy afrikai maszk inspirálta, a belsőből luxus árad,” mondja Beachler. „Technológikus, de nem mindennapi repülőgép.”


Építészet

Aranyváros csillogó üveg felhőkarcolóinak az afrikai építészetből erednek a gyökerei – mint az afrikai kerek házak és kunyhók nádfedésű tetőit idéző épületek. „Elkezdtünk mélyre ásni, és textúrákat vettünk át a timbuktui ácsmunkáktól és a mali piramisoktól,” mondja Beachler. A városnak van egy negyede, amit Falunak neveznek, ahol a hipszterek, ahogy Carter mondja „afro-punk érzésű” ruhákat hordanak.


Harcosok

A Dora Milaje – így hívják T’Challa személyi testőreit – akik részben titkos szolgálat, részben tengerész gyalogosok, az ő tárgyaiknak fejedelminek és harcban praktikusnak kell lennie. Nyak gyűrűk védik a harcosokat és jelzik a rangjukat, miközben a gyönggyel díszített páncélzat a Dora katonákról lányaikra öröklődik. Carter a kelet-afrikai maszáj törzs gyöngydíszeire alapozta designját.


Fegyverek

Wakanda legjobb technológiai fejlesztése egyetlen nő keze munkája: T’Challa húgáé, Shurié (Letitia Wright), aki a Wakandai Tervező Csoport vezetője. „Olyan, mint Tony Stark vagy Elon Musk,” mondja Coogler. A védő páncéljai a vibránium erejét használják, hogy megrázkódtató hanghullámokat indítsanak el – de a legmenőbb találmánya a high tech gyűrű penge, melyet Nakia (Lupita Nyong’o) szakértelemmel forgat.


Forrás: wired.com
Képek forrása: wired.com
(Itt oktatási célból szerepelnek.)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments