Jackilin Hah Bloom és Florencia Pita

By Józsi - április 18, 2018


Partnerek, Pita & Bloom, Los Angeles

Szerző: Karrie Jacobs


Florencia Pita (jobboldalt), 40 és Jackilin Hah Bloom, 43 partnersége fiatal és ki nem próbált. A munkák, melyek a weboldalukon szerepelnek, teljes mértékben spekulatívak, fel nem épültek, és első blikkre szédítő biomorfikus esztétikájuk van. Mindkét partner a Southern California Institute of Architectureben (SCI-Arc) tanít, ami a kísérletezés melegágya, és gyakorlati tapasztalatot nyújt más építészekkel való közös munkára, leginkább magával Greg Lynnel, aki egy személyben a vizionárius megtestesítője. Lynn irodájában, ahol Bloom közel egy évtizedet töltött el, és Pita néhány évet, kisebb és nagyobb projektekben közreműködtek egymással, beleértve egy evőeszköz designt és a 2002-es World Trade Center pályázatot. „Azóta vagyunk ebben a dinamikus munkakapcsolatban,” mondja Bloom. „Igazán természetesnek tűnt, hogy saját gyakorlatba fogjunk együtt dolgozván nagy pályázati projekteken.”




Tajcshung Városi Kulturális Központ




Pita & Bloom Tajcshung Kulturális Központ




Pita & Bloom Tajcshung Kulturális Központ részlet


Közelebbről megnézve a nem szokványosan formált épületek látványterveit, melyeket egy megdöbbentően ragyogó színpaletta tesz különlegessé, észrevehetünk valami kifinomultabbat a játékban: „úgy vélem, hogy az ornamens annak a kutatásnak a magva, amin mi dolgozunk,” mondja Pita. „Mi igenis felhasználjuk az ornamenst.” Teszi hozzá Bloom, „tanulmányozzuk a nyomtatást, grafikát és a szuper intenzív színezést különböző típusú panelezhető rendszereknél.” Lynn véleménye szerint, az irodájában mindkét nőnek ötéves nekifutása volt a 3D nyomtatást és egyéb komputeres formázó technikákat érintő aktuális megszállottságukhoz. „Technika őrültek,” mondja, ez egy olyan erény, ami a férfiakra gyakrabban jellemző. Ám Lynn egyetért abban, hogy Pita és Bloom már egy olyan generáció tagjai, melyben a technológiai lelkesedés áthágja a vonalat a nemek közt. „Ez az egyik igazán nagyszerű dolog bennük,” mondja. „Teljes mértékben azon vannak, hogy újragondolják azt, ahogy a dolgok elkészülnek.”

Az egyik olyan dolog, amit újragondolnak, az a kerámia lap. Pita és Bloom érdeklődése arra irányul, hogyan lehet fotografikus képeket és mintákat alkalmazni kerámia lapokra és egyéb burkolatokra. Egy a szlovéniai Mariborba tett lakásépítési javaslatukban a nyomtatott kerámia lapból találékony tetőfedő anyagot kreáltak, „ahol minden lap egy pixel, összességében egy geológiai szatellit képet alkotnak,” ahogyan leírják a cégük weboldalán. Egy pályamunkában, melyet a tajvani Tajcshung Városi Kulturális Központ tervezésére készítettek, egy gömbölyded idomú külsőt öltöztettek egy olyan mintába, melyet általában a tradicionális selyem cheongsam ruhákon láthatunk. „Éppenséggel elég virágos és energikus,” mondja Pita. „Nincs bennünk félelem, hogy virágmintát használunk, csak azért, mert nők vagyunk. Talán egy másik korszakban szégyellnénk magunk az inspirációk miatt.” Kitart amellett, hogy ők poszt-feministák és poszt-félénkek. „A túl lányos,” teszi hozzá Pita, többé nem egy vitakérdés.



Pita & Bloom Puszan Operaház




Pita & Bloom Puszan Operaház részlet




Pita & Bloom Puszan Operaház enteriőr


Ami figyelemfelkeltő a Pita & Bloomban az, hogy ez két női vizionárius partnersége – mindkettejüket otthon egy pár gyerek várja – elérik a legmagasabb, legrizikósabb szintjét a foglalkozásuknak. A technikai éleselméjűségükkel csakugyan előfutárai egy generációváltásnak, mely megszabadít a sztereotípiák egész menüjétől. Pl. Lynn rámutat, hogy Pita egy tudatos döntést hozott, hogy nem a szintén építész férjével, Hernan Diaz Alonsoval dolgozik, aki egy másik SCI-Arc elődje az építészeti látványosságoknak. „Úgy vélem, nagyon okos, hogy nem ezt tette,” mondja Lynn.

Újabb eseményként a Pita & Bloomnak sikerült bejutni a jelentkezők közül való kiválasztásban a new yorki Long Island Cityben a Museum of Modern Art PS1 Fiatal Építészek Programjába. Egy győzelem ott, biztosan segítené őket, hogy megalapozzák a gyakorlatukat, és a kezükbe akadjon némi tiszteletdíj. „Talán egy 2.000 négyzetláb léptékű” a kezdőknek, mondja Bloom, „nem egy 50.000 négyzetláb mértékű.”




Pita & Bloom Csilung Kikötő Terminál




Pita & Bloom Maribor lakások




Pita & Bloom Maribor lakások




Pita & Bloom Gyümölcsös Park


Előadásuk a YouTubeon:



(Forrás: architectmagazine.com, itt oktatási célból szerepel a szöveg és a képek.)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments