A solarpunk divat

By Józsi - április 15, 2018

Néhány tűnődés egy fenntartható jövő öltözködési trendjeiről 


Természetes szövetek – a nanoszőtt textilek és okos textilek lenyűgözőek, de nem természetesen előforduló anyagok, és az olaj utáni kor elutasítja a műszálakat. Fenntartható textilek, mint a gyapjú, vászon, juta és bambusz állnak közel a kor ízléséhez – inkább a kender mint a pamut (ez utóbbi közismerten kényes a víz, rovarirtó szerek és műtrágyák tekintetében), a birkabőr inkább mint a bőr (a marha több erőforrást igényel, mint a birka).



Természetes színek – sok élénk szintetikus festék szintén petró kemikáliákból készül, így tehát egy fenntartható jövőnek a növényi és állati eredetű festékek után kell néznie, vagy egy olyan trendre van szüksége, amelyben a szövetek teljesen festetlenek.

Az örökkévalóságnak készül – minden ruhadarab a minőségre és tartósságra való nagyobb odafigyeléssel készül – jobb, ha van egyetlen igazán jó öltözéke az embernek, mint három vagy négy rosszabb ruhatára, amely – mivel olcsóbb és könnyebb a gyártásuk – nem sokáig bírja. Egy jó kabát vagy egy pár jó cipő akár örökség tárgya is lehet, szeretettel javítva és átadva az egyik generációtól a másiknak.



Egyszerű de sokoldalú – ahhoz az ideához ragaszkodva, hogy egy kisebb darabszámú de hosszú élettartamú ruhatárunk legyen, jobbára a divat a díszítéshez inkább cserélgeti a kiegészítőket, mint a teljes ruházatot. A relatíve egyszerű öltözékek mint a művész vászna, úgy szolgálnak az ékszerek és kiegészítők találékony használatával, hogy különféle megjelenést eredményezzenek.

Stílus, nem divat – gyorsan változó és rövid életű hóbortok és divatok helyett, a divat trendek lassabban változnak és kisebb, kifinomultabb változásokat involválnak, amik úgy kerülnek megvalósításra, mint a már meglévő ruháink átalakítása, sokkal inkább, mintsem a teljes ruhatárunk lecserélése. A hangsúly a kényelmen van, a praktikusságon, a tartósságon és a tervezés minőségén. A stílusok szándékosan időtlenek, inkább mint avantgárdak.


Megjavított, átalakított, újra hasznosított – sok ruhadarab visszaforgatott anyagokból készül, melyek régi ruhákból származnak, és foltozzák és stoppolják, hogy annyira meghosszabbítsák az élettartamukat, amennyire csak lehetséges. Az „újra divat” népszerű.

A monokultúra halála – nincs egyetlen „solarpunk küllem” túl azon, hogy azokat az elveket preferáljuk, amiket fentebb hangsúlyoztunk. Amit az emberek magukon viselnek, azt elsősorban a helyi környezeti feltételek határozzák meg, valamint az anyagok elérhetősége – például: nehéz, jól szigetelő rétegek a hideg klímához és könnyű, lezser és libbenős ruhadarabok a forró időjáráshoz. Valakinek helyi anyagokból készült házi szövésű kézzel készített ruhája van, másnak újrahasznosított textildarabokból foltvarott öltözéke.


Forrás: sunlitrevolution.tumblr.com
Képek forrása: Pinterest, refinery29.com
(Itt oktatási célból szerepelnek.)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments