Resort 2018 – Christian Dior

By Józsi - április 19, 2018

[Figyelem! Lejjebb nagy képanyag!] 


Szerző: Nicole Phelps

A Cruise együttes divat szettje körbenavigál a glóbuszon – múlthéten Párizs és Milano, következőn Kiotó New York és Firenze közeledve a hónap végéhez. A mai megálló, a Christian Dior jóvoltából, a Felső Virgenes Kanyon Nyílttéri Rezervátuma a kaliforniai Calabasban, egy szupertávoli hegytető, ahol a MASH-t, A farm, ahol élünket és az Elfújta a szélt forgatták. Calabas arról is híres, hogy ehhez a városhoz kötődik Kanye West legújabb Yeezy divat kollekciója. Kardashianok nem voltak a tömegben, de Rihanna, Charlize Theron, Solange Knowles és Miranda Kerr mind útra keltek, hogy lássák. Miért Kalifornia? A Dior művészeti vezetője, Maria Grazia Chiuri, őszintén bevallotta, hogy a helyszínt már azelőtt kiválasztották, hogy ő a divatházhoz érkezett – 800 helyi és nem helyi meghívott közös alkotása, és az eredeti ötlettel installált hőlégballonok különös képet festettek az este folyamán. A kaliforniai helyszínű bemutatón Chiuri elmondása szerint elment az archívumba, ahol rátalált a divatház alapítójának 1951-es Lascaux kollekciójára, melyet az ősi barlangfestmények inspiráltak, melyeket egy évtizeddel előtte fedeztek fel Délnyugat-Franciaországban. „Én úgy találom, közel áll Los Angeleshez,” mondja Dior úr terveiről. „Úgy gondolnád, hogy L.A. Hollywoodból, Oszkárból és a vörös szőnyegből áll, de őszintén szólván az emberek azért szeretik ezt a helyet, mert itt érzed a kapcsolatot a természeti elemekkel.” Csakugyan, egy helyi azt tanácsolta, hogy ne kóboroljunk messzire a show sátraitól – mert pumák vannak a rezervátumban. Csörgőkígyók is.

Chiuri a Lascaux skicceket selyem és rafia jacquard anyaggal reprodukált, melyet New Look szoknyákon és ponchókon használt, valamint nyomatokkal puhább pamut ingblúz ruhákon, és bunda intarziákkal. Az ilyen motívumoknak a veszélye az egy az egyben való átvétel, ahogy a Dior Sauvage férfi illat reklámját hangsúlyozták azokon a bizonyos ballonokon. De amivel Chiuri a varázslatot űzte, az több volt, mint csupán a lélek-állatok ábrázolása. Az érdeklődési köréből a szezonban a legfontosabbak egyike a Georgia O’Keeffe kiállítás volt, melyet a Brooklyn Museumban látott, és a Vicki Noble-lel való együttműködés, aki a Motherpeace feminista tarot kártyacsomag megalkotója. A Diornál való kezdetek óta Chiuri a mágikusat a nőiességgel és feminizmussal kapcsolta össze. Itt egyenesen a forráshoz ment, printelt pólók Noble tarot illusztrációival, vagy bőrdzsekik hátára festve őket. A mai serénykedés nem kezdődhetett volna el, ha Chiuri nem jelentette volna be, hogy megálmodta, amint Noble tarot olvasást tart a brand párizsi üzletében. Ez az emberi vonás a Chiuri-féle Dior vonzereje. És természetesen Dior úr imádta a tarot kártyát. O’Keeffe a divatáru szalonos Stephen John lelkész kalapjaira megszólalásig hasonlító fejfedőket viselt, és egy kifordítható kasmír kabátot fekete és fehér arabeszkekkel, melyek a művész híres orchidea festményeit idézik. A derék bő, közepesen hosszú sziluettű kabátok, melyek O’Keeffehez kapcsolódnak, a show leg kifinomultabb és legelegánsabb darabjai közé tartoznak. Az applikált hímzésekkel ellátott könnyű farmer designok sorakoznak az egyéb hangsúlyok mellett, számos éterien csinos prairie ruha között.

Kék rapszódia, és semmi, ami kék, Chiuri az őszi kollekciót az elmúlt márciusban Párizsban mutatta be, és újból és újból megteszi. A színekkel, mintákkal és a látványos naplementével a ma esti divatbemutató még lendületesebb volt. Chiuri egy interjúban nyomatékosította a haladó impulzus és a könnyűség jelentőségét: „Ha túl sokat érzel a történeti dolgokból, beleragadsz a mozdulatlanságba.” De nem ez az egyetlen kihívás, ami őrá vár. Elhagyván az egykori design partnerét a Valentinonál, az a rettentő feladat vár rá, hogy újratervezze az egyik legnagyobb divatházat, míg ezzel szimultán újradefiniálja a saját márkáját. Van-e ennél jobb hely, mint az újrafelfedezések területe?


























(Forrás: vogue.com, itt oktatási célból szerepel a szöveg.)
(A képek forrása: aishtiblog.com)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments