Letitia Wright arról, hogyan lett ő Shuri

By Józsi - április 22, 2018

A Fekete párduc áttörést jelentő sztárja, Letitia Wright arról, hogyan lett ő Shuri, Wakanda okos hercegnője 

Szerző: Alexandra Pechman


Wakandában, a Marvel Fekete párducának fiktív afrikai utópiájában, T’Challa király az uralkodó, de valójában a nők kormányozzák a királyságot. Ők a gyógyítók, a tudósok és a harcosok ezen a high-tech rejtekhelyen – olykor mindhárom szerepben egyszerre tűnnek fel. És ezalatt a színész gárdában erőben bővelkedő színésznők sorakoznak, mint Angela Basset, Danai Gurira és Lupita N’yongo, az újonc Letitia Wright erőteljes és meglepő benyomást kelt T’Challa húgaként, Shuri hercegnő szerepében. „Próbálom oda helyezni magam, ahol a jó történések vannak,” mondja szabatosan Wright.


A 24 éves színésznőnek, aki Guyanában, Dél-Amerikában született, és Londonban nőtt föl, biztos szeme van a szakmához: kitörő éve van részben a sci-fi projektekben, mint a Fekete tükör és Steven Spielberg soron következő epikus fantazijában, a Ready Player Oneban. A presztízs fantazi projektek felé irányuló gravitációja nem véletlen. Csakugyan, Wrightot gyorsan megjegyezhettük független filmekben, mint a Junoban vagy a Patkányfogóban, Lynne Ramsay első előadásában, mint amik népszerűségre tettek szert. „A sci-fiben találom meg a jó történeteket, tényleg,” mondja Wright ebben a pillanatban.



Letitia Wright mint Shuri, tudós módban.


A közönség tisztán egyetért: a Fekete párduc a jegyelővételi számok eddigi rekordjait szétzúzta, és úgy került a mérlegre, mint a Marvel következő átütő erejű franchiseja, ráadásul még a bemutató előtt. Azzal, hogy Wright a film sztárja lett, egy okos, elbűvölő tudóst játszik, aki épp annyira képes arra, hogy fegyvert fogjon, mint amennyire éles eszű, ahhoz, hogy a bátyja lelkére kösse a vibránium komolyságát, a király és címszereplő Fekete párducnak (Chadwick Boseman). Wrightot számtalanszor említik úgy, mint a jelentek kiemelkedő alakját – akkor is, ha úgy nyilatkozik, „Nem igazán akarok híres lenni.”

A meggondoltan és csöndesen beszélő Wright azt vallja, hogy olyan színésznők rajongója, mint Naomie Harris és Viola Davis, az ő útmutatása és az, hogy „minden alkalommal csak úgy elmondja az igazat.” Wright még emlékszik a közösség érzésére, melyet Guyanában felnőve tapasztalt, de akkor döntötte el, hogy játszani fog, amikor Londonba költözött. Miután megnézte a Betűvető c. filmet, elhatározást érzett, hogy erre a hajóra kell felszállnia. „Olyan sztorikat akartam elmesélni, mint az volt,” emlékezik vissza Wright.

Azt akartam, hogy egy ilyen fura kamera dolog készítsen rólam felvételt.” Tinédzserként gyorsan tévéműsorokban landolt, mint a kultikus brit komédia, a Cucumber és a társa, a Banana, csak úgy, mint egy sztár szerepben, a 2015-ös filmben, az Urban Hymnben. A sikerrel való korai barátkozása után, mindazonáltal, Wright szereplésében szünet következett, éppen akkor, mikor kilépett a tinédzser éveiből. „Sokkal inkább a játszás megszállottja voltam, ez lett az én világom,” magyarázza most. „Ez lett az, amitől boldog voltam.” A hit és a kötelességtudás azonban véglegesen az élete centrumába került. „Azt mondtam, ’Oké Jézus, próbára teszlek,’ és az óta még vissza se néztem,” mondja. „Igazából nem gondolnám, hogy vallásos vagyok. Úgy érzem inkább, hogy ez valami kapcsolat,” teszi hozzá nevetve. „És ha valaki ezt furának találná, az is oké.”

Hasznos képesség, ha valaki képes megalapoznia magát, mint feltörő tehetséget, nem kevésbé akkor, ha azt egy bombasikerű Marvel alakításban teszi. „A Fekete párduccal olyan volt, mintha csak rákerülnél az étlapra, őrült időbeosztásban dolgozni, és mégis mindig a legjobbat vinni az asztalhoz,” emlékezik Wright. Megjegyzi még, hogy a Ready Player One forgatásakor, melyben éppen a Fekete párduc előtt volt benne nyakig, betekintést nyert abba, milyen egy nagy büdzséjű produkció intenzitása – és hogy micsoda szerénység jellemző a nagyokra. Emlékszik arra, mikor Steven Spielberggel először találkozott személyesen: „Még mindig alázattal közeledik mindenkihez, akit nem ismer, és azt mondja, ’Hello, a nevem Steven,’” mondja Wright. „És az a pillanat volt nekem a ’No Para’ elérkezése.”



Mint Shuri, harcos hercegnő módban.

(Forrás: wmagazine.com, itt oktatási célból szerepel a szöveg.)
(A képek forrása: wmagazine.com)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments