A mobiltelefon története

By Józsi - május 10, 2018

Kedden [a cikk 2014-ben íródott] az Apple bemutatta rég várt újabb mobil termékét: az iPhone 6-ot és 6 Plust, ezzel lényegében hozzájárult ahhoz, hogy a világban még jobb szelfik készülhessenek még több pixellel és nagyobb felbontásban. Hogy az alkalommal éljünk, elismerésül hogy mobil készülékek generációi hogyan segítették formába önteni a kommunikációt világszerte, úgy tűnik, itt a lehetőség, hogy felfedezzük azt a sok ciklust, melyeken a mobiltelefon évtizedeken áthaladt a fejlődése során.


1917



A fényképen német katonák láthatók fedezékben az I. világháború alatt. A bal oldali katona egy terep telefont használ. Az I. világháború során sok úttörő technológiai, tudományos és társadalmi innováció történt. A terep telefonok és drót nélküli kommunikációs eszközök teljes alkalmazása először történt, hogy a hadmozdulatokat koordinálják velük.


1941



Iránykereső berendezés ebben a rádiós kémszolgálatot teljesítő őr kocsiban, megmutatja, hogy a kocsi milyen közel áll egy közlő berendezéshez, és még egy lakás egy szobáját is be tudja mérni, ahonnan a jel érkezik. 1941. február 27., Washington.


1973



Ezen a 2003-ban készült fotón Martin Cooper, az ArrayComm igazgatója és főelőadója egy Motorola DynaTAC telefont tart a kezében, az 1973-as prototípusát az első kézben hordható mobiltelefonnak. 1973. április 3-án Cooperé volt az első telefonhívás, amely valaha mobilról érkezett.


1984



Edward Koch, New York City polgármestere, elöl középen, autós telefont használ miközben Lynn Forester Stein, a Celluphone Corp. igazgató helyettesének kezét fogja 1984. augusztus 7-én, New Yorkban.


1989



1989-ben a Motorola bemutatta a Micro TAC személyi telefont. Összecsukható antennával és lehajtható dizájnnal, ami a „Star Trek” TV sorozat kommunikátoraira emlékeztetett, a Micro Tac tekinthető az első igazán hordozható telefonnak, és elindította a mobiltelefon használat piaci szeletét.


1988



A francia Franck Piccard beszél a mobiltelefonján 1988. február 28-án, a kanadai Calgary Téli Olimpiai Játékokon, a férfi Szuper-G Alpesisí eseménye után.


1992



Az akkor még demokrata elnök jelölt Bill Clinton mobiltelefonon beszélt, mikor a bostoni polgármesterrel, Ray Flynnel találkozott egy New York-i hotelben 1992. szeptember 25-én.


1997



A Philips Consumer Communications bemutatja az új digitális okostelefonját, a Synergy-t. A mobilnak vezeték nélküli hozzáférése volt az e-mailhez, internethez és a faxhoz.


1997



A falujában elsőként volt mobiltelefonja Laili Begumnak (27) Patriában, Bangladesben. Épp beüt egy számot, hogy felhívjon valakit Dhakában 1997. márciusában.


2002



A Danger hiptop 2002-ben jött ki. Főként a T-Mobile adott el belőle, a hiptop a web böngészést, e-mailt, gyors üzenetet és mobil szolgáltatásokat kombinálta személyi asszisztens applikációkkal, digitális kamerával és jó pár videó játékkal. A telefon kihúzható képernyőjével és írógép billentyűzetével gyorsan sikert aratott az írogató közönségben.


2007



2007. január 9-én az Apple főelőadója, Steve Jobs bemutatta az iPhone-t a San Franciscoi MacWorld konferencián. Egy mobiltelefon, zsebszámítógép és multimédia lejátszó jellegzetességeit kombinálva az iPhone megváltoztatta a módját annak, ahogy a felhasználók a zsebben hordható eszközeikhez viszonyulnak.


2011



Egy fiatal filmezi a rendőrök által a tüntetőkre lőtt könnygáz gránát hatásait a Muhammed Mahmoud utcában közel a Tahrir térhez 2011. november 23-án Kairóban, Egyiptomban.



Egyiptomi tüntetők töltik fel a mobiltelefonjaikat a Tahrir téren Kairóban 2011-ben egy biztonsági erőkkel való összecsapás napján.



Egy elfátyolozott nő képeket készít mobiltelefonjával az egyiptomi rohamrendőrséggel való összecsapások alatt a Tahrir tér közelében 2011. novemberében.


2013



A látogatók fényképeket készítenek az újonnan megválasztott Ferenc pápáról, amint a vatikáni Szent Péter-bazilika középső erkélyéről beszél 2013. március 13-án.


2014



Egy helyi fiatal szelfit készít II. Erzsébet királynővel, egy a belfasti St. George vásárcsarnokban tett látogatása alkalmával, 2014. június 24-én Észak-Írországban.



(Forrás: washingtonpost.com, itt oktatási célból szerepel a szöveg.)
(A képek forrása: washingtonpost.com)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments