Dominic Wilcox „jövő autója” vezető nélküli és festett üvegből készült

By Józsi - május 14, 2018

Szerző: Anna Winston 




London Design Fesztivál 2014: Dominic Wilcox londoni designer bemutatta az életnagyságú koncept -autó dizájnját egy olyan jövőre tervezve, ahol a vezető nélküli technológiák elég biztonságossá teszik az utakat ahhoz, hogy egy jármű akár üvegből készülhessen el.



A Wilcox alkotta autó, melynek a „Jövő festett-üveg vezető nélküli alvó kocsija” nevet adta, mint egy pályamű készült a Dezeen and MINI Frontiers kiállítás a jövő mobilitásáról eseményre, ami ma nyílt meg a London Design Fesztivál részeként.



A designer egy olyan jövőt képzelt el, ahol az autókat számítógépek irányítják, melyek kizárják az ütközések és balesetek lehetőségét, ami azt jelenti, hogy a járműveket nem kell többé a biztonság szempontja alapján tervezni.



„A jövőben biztonságosabb lesz vezető nélküli kocsival hajtani, mint manuális autóval,” mondja Wilcox. „Tehát mivel nem lesz többé szükségünk a védelmező rendszerekre, melyek a mai autókba épülnek, ezért csupán egy héjra lesz szükségünk, amit bármilyenre tervezhetünk.”



A színezett üveg panelekből készült, pocakos formát öltő jármű fa keretre épült, melynek alapjai boltíves formák, melyeket egy komputer numerikusan irányított vágógép készített, és amelyeket a lapos alvázra szereltek fel.



Az üveget az ún. rézfóliás technika segítségével szerelték fel, melynek során minden darab szélét rézzel vonják be, és összeforrasztják őket ott, ahol érintkeznek egymással.



Az elején nyitható egész színezett üveg kupola forog a hátsó csuklón. Belül semmi sem olyan, mint egy átlagos autó vezérlőpanelje – ehelyett Wilcox úgy képzeli, hogy egy komputer irányítása alatt áll, hasonlóképpen, mint a Google vezető nélküli kocsija.



A vezérlőegység eltávolítása felszabadítja a helyet a jármű belsejében, átadva magát számos egyéb funkciónak. A szóban forgó designban Wilcox egy ágyat tett az autó belsejébe, hogy „alvó kocsit” kreáljon belőle.



Dominic Wilcox egy koncept weboldalt is elindított, melyet taxirobot.co.uk-nek hívnak, ahol a felhasználók számos különböző funkcióval rendelkező kocsikat rendelhetnek, pl. hálószoba, mobil iroda, edzőterem, ebédlő kocsi és napozó kocsi, melyet úgy programoztak, hogy elkerülje azokat az útvonalakat, ahol a napot felhők fedik.



A weboldal számos különböző lehetséges tervet mutat be az autó küllemét illetően, valamint rugalmas időbeosztást kínál a szolgáltatás igénybevételéhez.




(Forrás: dezeen.com, itt oktatási célból szerepel a szöveg.)
(A képek forrása: dezeen.com)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments