Hogyan változtatta meg a genetika a „rasszokról” alkotott véleményünket

By Józsi - május 09, 2018


Szerző: David Reich



"Kőkori hajósok" fantáziarajz 


1942-ben az antropológus Ashley Montagu közölte a „Man’s Most Dangerous Myth: The Fallacy of Race” („Az ember legveszélyesebb tévhite: A faj tévedése”) című inspiráló könyvét, melyben kikötötte, hogy a rassz egy szociális koncepció, melynek nincsenek genetikai alapjai. A klasszikus példa, melyet gyakran idéznek, a „fekete” önellentmondásos definíciója. Az Egyesült Államokban történelmileg egy személy „fekete”, ha a Szaharától délre fekvő ősökkel rendelkezik; Brazíliában egy személy semmi esetre sem „fekete”, ha bármelyik őse európai volt. Ha a „fekete” jelző különböző embereket jelöl különböző kontextusokban, hogyan is kezdenénk neki, hogy mindennek genetikai alapot találjunk?

1972-től kezdve a genetika eredményei elkezdték támogatni ezt az érvelést. Abban az évben a genetikus Richard Lewontin egy fontos tanulmányt publikált, amely a vérben található fehérje típusok variációiról szólt. Az emberi népességeket, melyeket analizált, hét „rasszba” csoportosította – Nyugat-eurázsiaiak, Afrikaiak, Kelet-ázsiaiak, Dél-ázsiaiak, Natív-amerikaiak, Óceániaiak és Ausztráliaiak – és azt találta, hogy körülbelül 85 százaléknyi variáció van a protein típusokban, melyek megegyeznek a populációk és „rasszok” változataival, és mindössze 15 százaléknyi az a variáció, mely átível ezeken. Az emberek közötti variációk mértékében mégis a legszembetűnöbb, ahogy Lewontin kimutatta, az „egyének közötti különbség.”

Ezen az úton elindulva azt a konszenzust kezdték megalapozni, hogy az emberi népességek között nincs akkora különbség, mely támogatná a „biológiai faj” koncepcióját. Helyette az az érvelés bontakozott ki, hogy a rassz „társadalmi konstrukció,” egy történelmileg és földrajzilag változó módszer arra, hogy embereket kategorizáljanak.

Igaz, hogy a faj, a rassz szociálisan konstruált. Az is igaz, amit Dr. Lewontin írt le, hogy az emberi populációk „figyelemreméltóan megegyeznek egymással” a genetika szemszögéből vizsgálva.
Azonban az évek során ez a konszenzus átváltozott egy látszólag megkérdőjelezhetetlen ortodoxiává. Az ortodoxia fenntartja, hogy a manapság használatos rasszt jelölő fogalmak mentén csoportosított emberek között az átlagos genetikai különbségek olyan triviálisak, hogy amikor bámely jelentős biológiai eltérést vizsgálnánk, akkor ezek a differenciák akár el is hanyagolhatóak.

Az ortodoxia továbbmegy, úgy tartja, rosszul kell magunk éreznünk, ha bármely a populációk közötti genetikai eltéréseket vizsgáló kutatásba kezdünk. Az aggodalom tárgya az, hogy egy ilyen kutatás, nem számít, mennyire jó szándékú, egy sikamlós talajra vezet, ahol azok a biológiai különbséget hangsúlyozó áltudományos érvek találnak táplálékra, melyek a múltban voltak használatosak, hogy a rabszolga kereskedelmet, a fajvédő mozgalmat és a nácik zsidókat gyilkolását igazolják.

Mélyen szimpatizálok azzal az aggodalommal, miszerint a genetika felfedezéseit rossz célra is használhatják, hogy a rasszizmust próbálják igazolni. Azonban genetikusként azt is tudom, hogy nem lehet tovább fittyet sem hányni az átlagos „rasszok” közötti genetikai különbségekre.

A DNS szekvenciálás technológiájában áttörő fejlődés történt az utóbbi két évtizedben. Ezek az eredmények lehetővé teszik számunkra, hogy finom pontossággal mérhessük meg, hogy egy egyén genetikai elődei hová vezetnek vissza, mondjuk, Nyugat-Afrikába 500 évvel ezelőttre – mielőtt belekeveredett az amerikaiba, a Nyugat-afrikai és az európai génállományok szinte teljesen izoláltak voltak az utóbbi 70.000 évben. Ezeknek az eszközöknek a segítségével megtanuljuk, hogy míg a faj egy társadalmi konstrukció, a genetikai eredetben fellelt különbségek valódiak, melyek összefüggésben állhatnak sokféle ma használatos rassz-konstrukcióval.

Az újabb genetikai tanulmányok bemutatták a populációk közötti különbségeket, nem csak a gének által determinált egyszerű tulajdonságokat, mint a bőrszínt, hanem összetettebb jellegeket, mint a test méreteit és a betegségekre való hajlamokat is. Pl. tudjuk, hogyan képesek a genetikai faktorok meghatározni, miért magasabbak az Észak-európaiak általában, mint a Dél-európaiak, a sclerosis multiplex miért gyakoribb az Európai-amerikaiaknál, mint az Afrikai-amerikaiaknál, és miért igaz a fordítottja ennek a végső stádiumú veseelégtelenségre.

Aggódom amiatt, hogy jó szándékú emberek, akik tagadják az emberi populációk közötti alapvető biológiai különbségek lehetőségét, beleássák magukat egy védhetetlen pozícióba, amely nem fogja túlélni a tudomány előretörését. Nagyon aggódom amiatt is, hogy akármilyen felfedezések szülessenek – és igazából nincs is még fogalmunk, mik lesznek azok – úgy lesznek citálva, mint „tudományos bizonyítékok”, melyek a rasszista előítéleteket szolgálják, és azok a jó szándékú emberek nem fogják érteni, hogy a tudomány ennek ellenére tovább nyomul, és visszaszorítja az efféle állításokat.

Ez az, amiért fontos, sőt, sürgős, hogy kifejlesszünk egy őszinte és tudományosan napirend szerint aktuális módját a különbségeket illető diskurzusnak, ahelyett, hogy belenyomjuk a fejünket a homokba, és a támadások felkészületlenül érjenek minket.

Hogy fogalmunk legyen arról, hogy a populációk közti átlagos biológiai különbségeket vizsgáló modern genetikai kutatás miként néz ki, példaként vegyük szemügyre az én saját munkámat. 2003 környékén kezdődően elkezdtem feltárni, vajon hogy lehet, hogy az a népesség keveredés, mely az utóbbi néhány száz évben volt jellemző az Amerikai kontinensre, azt a jelenséget vonta magával, hogy a prosztata rák előfordulása 1,7-szer gyakoribb az önmagukat Afrikai-amerikainak vallók esetében, mint az önmagukat Európai-amerikainak vallóknál. Ezt az egyenlőtlenséget lehetetlen a táplálkozásra és környezeti hatásokra hivatkozván magyarázni, azt sugallja, hogy a genetikus faktorok szerepet játszanak benne.


Tréfa nélkül "férfi szépségverseny" egy Felső-nigeri ünnepen


Az önmagukat Afrikai-amerikainak vallók genetikai örökségének átlagosan kb. 80 százaléka a rabszolga afrikaiaktól származik, akiket a 16. és a 19. századok közt hurcoltak Amerikába. Én és a kollégáim megvizsgáltunk 1.579 Afrikai-amerikai férfit prosztata rákkal, a genomnak azokat a részeit kerestük, ahol a Nyugat-afrikai ősöktől származó gének legnagyobb hányada található, nagyobb, mint bárhol máshol a genomban. 2006-ban megtaláltuk pontosan azt, amit kerestünk: egy részét a genomnak, mely 2,8 százalékkal inkább az afrikai ősöktől örökölt, mint az átlagos gének.

Mikor jobban beletekintettünk a részletekbe, azt találtuk, hogy ez a rész a prosztata rák legkevesebb hét egymástól független rizikó faktorát tartalmazza, mindegyik gyakoribb a Nyugat-afrikaiaknál. Eredményeink teljes mértékben igazolják, hogy az Afrikai-amerikaiak prosztata rák rátája magasabb, mint az Európai-amerikaiaké. Kikövetkeztethetjük ezt, mivel azok az Afrikai-amerikaiak, akiknek teljes mértékben európai ősei voltak a genom ezen kis metszetében, nos, náluk a prosztata rák veszélye ugyanakkora, mint bármely véletlenszerűen kiválasztott európainak.

Vajon ez a kutatás olyan fogalmakra támaszkodik, mint „Afrikai-amerikai” és „Európai-amerikai” melyek társadalmi konstrukciók, és megcímkézi-e a genom szegmenseit, mint éppenséggel „Nyugat-afrikai” vagy „Európai” az eredet tekintetében? Igen. Vajon ez a kutatás azonosítja-e egy betegség valós rizikó faktorát, mely különböző gyakorisággal fordul elő a népességeknél, ezzel újabb felfedezésekhez vezet, melyek az egészség fejlődését szolgálják, és életeket menthetnek? Igen.
De amíg a legtöbb ember egyetért abban, hogy genetikai magyarázatot találni egy fokozott betegségi rátára fontos dolog, a legtöbbször itt húzzák meg a határvonalat. Genetikai hajlamosságot találni egy betegségre egy dolog, ezzel egyetértenek, de hajlamosságot találni bizonyos viselkedési és gondolkodási formákra egy teljesen másik.

Azonban szeretjük-e vagy sem, ezt a határvonalat már átlépték. Egy újabb tanulmány, melyet a közgazdász Daniel Benjamin vezetett, több mint 400.000 személynek az oktatási rendszerben eltöltött éveiről származó információit állította össze, szinte mindegyikük európai ősöktől származott. A szocioökonomikus hátterek különbözőségeinek ellenőrzése után, ő és a kollégái 74 genetikai variációt azonosítottak, melyek kifejezik azokat a géneket, melyekről tudvalévő, hogy fontosak a neurológiai fejlődésben, ezek mindegyike vitathatatlanul gyakoribbak azon európaiak körében, akik több évet töltöttek el az oktatásban, mint azoknál az európaiaknál, akik kevesebb éven át jártak iskolába.

Még mindig nem tiszta, hogyan működnek ezek a genetikai variációk. Egy következő izlandi tanulmány látott napvilágot, melyet a genetikus Augustine Kong vezetett, ami megmutatta, hogy ezek a genetikai variációk akkor is értelmet nyernek, ha azt vizsgáljuk, hogy az emberek mennyire halogatják a gyermekvállalást. Tehát ezek a variációk kifejezik ugyan, hogy ki töltött több évet az iskolában, de kiváltanak egy olyan viselkedést is, aminek semmi köze az intelligenciához.

Ezt a tanulmányt mások követték, melyben megtalálták a viselkedést illető genetikus jósokat. Az egyik ilyen kutatást a genetikus Danielle Posthuma vezette, aki több mint 70.000 személyt tanulmányozott, és megtalálta több mint 20 génben azokat a genetikai variációkat, melyek megjósolják az intelligencia teszteken elért eredményt.

Vajon, egy intelligencia teszten elért eredmény vagy az évek száma, míg valaki iskolába jár, mindezt az alakítja, ahogyan ez a személy felnőtt? Természetesen igen. De vajon számít-e valamit, valamilyen aspektusa ezen személy viselkedésének vagy gondolkodásának? Szinte biztosan. És mióta minden tulajdonságot a genetikában láthatunk viszont, várható, hogy különbözőségek legyenek a populációk között (mivel a genetikai variációk gyakorisága ritkán ugyanaz a populációk között), a viselkedés és gondolkodás genetikai hatásai is eltérnek a populációk közt.

Sokszor azt halljuk, hogy bármely biológiai különbség a populációk közt valószínűen csekély, mert az emberek nem is olyan rég váltak szét a közös őseiktől, és ezért a természetes kiválasztódás szinte alig hagyott nyomot rajtunk. Ez nem igaz. A Kelet-ázsiaiak, európaiak, Nyugat-afrikaiak és ausztráliaiak ősei a legújabb időkig szinte teljesen izoláltan éltek egymástól 40.000 éven át vagy többön, ami több mint az az idő, melyre az evolúció hatékony munkájának szüksége van. Csakugyan, a tanulmány, melyet Dr. Kong vezetett megmutatta, hogy Izlandon mérhető genetikus kiválasztódás történt azon genetikai variációk ellenében, melyek több évet jósolnak az iskolában, abban a populációban, csupán a múlt század leforgása alatt.

Hogy megérthessük, miért is olyan veszélyes a genetikusok és antropológusok számára szimplán megismételni a humán népesség különbségeit illető régi konszenzust, vegyük figyelembe miféle hangok töltik meg az űrt, amit a mi hallgatásunk hoz létre. Nicholas Wade, aki régóta a New York Times tudományos újságírója, jogosan jegyzi meg 2014-ben megjelent könyvében, „A Troublesome Inheritance: Genes, Race and Human History” („Zűrös örökség: Gének, faj és emberi história”), hogy a modern kutatások kihívást jelentenek az emberi populációk különbségeiről való gondolkodásunknak. Azonban ő tovább megy, hogy megalapozatlanul és felelőtlenül azt állítsa, hogy a kutatások azt sugallják, a genetikus faktorok nyelvén a tradicionális sztereotípiák szólalnak meg.
Mr. Wade egyik kulcsforrása példának okáért az antropológus Henry Harpending, aki azt próbálta bebizonyítani, hogy a Szaharától délre eső afrikai eredettel rendelkező személyeknek nincs vonzalma a munkához, mivel sosem kellett dolgozniuk, állítja, nem mentek át a természetes szelekció azon típusán az utóbbi többtízezer évben, ami a kemény munkát jelentette, miként a legtöbb eurázsiai átment ezen. Egyszerűen nincs semmilyen tudományos bizonyíték, mely ezt az állítást támogatná. Sőt, miként 139 genetikus (köztük én is) levelet írt a New York Timesnak Mr. Wade könyve kapcsán, és rámutatott arra, hogy semmilyen genetikai bizonyíték nincs azokra a rasszista sztereotípiákra, melyeket bemutat.

Egy másik figyelemreméltó példa James Watson, a tudós, aki 1953-ban részt vett a DNS struktúrájának felfedezésében, és akit 2007-ben nyugdíjba küldtek, mint a Cold Spring Harbor Laboratories fejét, miután egy interjúban kijelentette – minden tudományos bizonyíték nélkül – hogy a kutatások alapján elmondható, hogy a genetikus faktorok alacsonyabb intelligenciához segítik hozzá az afrikaiakat, mint az európaiakat.

Néhány évvel később egy meetingen Dr. Watson azt mondta nekem, és genetikus társamnak, Beth Shapironak valamire célozgatva, hogy „Srácok, mondjátok, és mikor jöttök arra rá, miért van az, hogy ti zsidók sokkal okosabbak vagytok, mint bárki más?” Azt állította, hogy a zsidók magasan teljesítenek, mert a genetikus előnyök több ezer éven át átruházódtak a természetes szelekcióval, hogy tudósok legyenek, és hogy a Kelet-ázsiai diákok azért hajlanak a konformizmusra, mert a kínai társadalomban a konformizmus segítette a kiválasztást. (Nemrég Dr. Watson üzent, melyben tagadja, hogy ezeket az állításokat tette, fenntartva hogy mindezek nem az ő nézeteit reprezentálják; Dr. Shapiro elmondása szerint az ő emlékei az enyémekkel megegyeznek.)

Az, ami Dr. Watson és Mr. Wade állításait olyan alattomossá teszi, az, hogy mindketten a pontos megfigyeléssel kezdik, miszerint sok akadémikus valószínűtlenül tagadja a populációk közti átlagos genetikai eltérések létét, és akkor azt állítják – semmilyen bizonyíték alapján sem – hogy ők tudják, mik azok a különbségek, és hogy azok a rasszista sztereotípiákkal állnak összefüggésben. Arra használják az akadémikus közösségtől való húzódozást, hogy nyíltan kitárgyalják ezeket a terhelt témákat, és újra lerántják a leplet a gyűlölet képzeteiről és bedobják a régi rasszista kacsákat.

Ez az, amiért a tudósabb tudósoknak beszélniük kell. Ha tartózkodunk attól, hogy felvázoljunk egy racionális keretrendszert a populációk közötti különbségek körüli disputához, meg van a rizikója annak, hogy elveszítjük a nyilvánosság bizalmát, és azt, hogy aktívan felléphessünk a gyanús szakértőkkel szemben, ez most nagyon fontos. Vákuumot hagyunk, melyet áltudomány tölt meg, egy olyan eredményre vezetve, ami sokkal rosszabb, mint bármi, amit mi elérhetnénk, ha nyíltan beszélünk.


Őskori sír rekonstrukciója Európában


Ha a tudósok bármiben is biztosak lehetnek, az nem más, minthogy bármi, amit mi most hiszünk a populációk közti különbségek genetikai természetéről, az valószínűleg mind nem igaz. Példának okáért, 2016-ban a laboratóriumom felfedezte, ősi emberi genomok szekvenciálására alapozva, hogy a „fehérek” nem egy olyan populációból származnak, ami emlékezet előtti időkig vezethető vissza, mint ahogy néhányan hiszik. Ehelyett kiderült, hogy a „fehérek” négy ősi népesség keverékét reprezentálják, melyek 10.000 évvel ezelőtt éltek, és éppannyira különbözött az egyik a másiktól, mint amennyire ma az európaiak és a Kelet-ázsiaiak különböznek.

Tehát hogyan is kéne felkészülnünk a következő évek valószerűségeire, melyeket a génkutatások fognak megmutatni, hogy számos jellegzetesség látható a genetikai variációkban, és hogy ezek a tulajdonságok általánosan különböznek az emberi népességek közt? Lehetetlen lesz – habár anti-tudományos, bolond és abszurd – tagadni azokat a különbségeket.

Számomra, természetes válaszként a kihívásra, tanulni azoknak a biológiai különbségeknek a példájából, amelyek a férfiak és nők közt léteznek. A nemek közti különbözőségek sokkalta mélyebbek, mint amik az emberi populációk közt vannak, visszatükrözve több mint 100 millió évnyi evolúciót és alkalmazkodást. A férfiak és nők hatalmas kiterjedésű génállományban térnek el egymástól – egy Y kromoszóma, mely a férfiaknak van, és a nőknek nincs, és egy második X kromoszóma, amely a nőknek van, és a férfiaknak nincs.

Szinte mindenki elfogadja, hogy a biológiai különbségek a nők és a férfiak között mélyek. Az anatómiai különbségek mellett, a férfiak és a nők általános eltérést mutatnak a méretben és fizikai erőben. (További általános különbségek vannak a temperamentum és viselkedés tekintetében, noha itt fontos megválaszolatlan kérdések vannak, miszerint ezek mértéke mennyire a társadalmi elvárások és a nevelés hatása.)

Hogyan tudunk idomulni azokhoz a biológiai különbségekhez, amelyek a férfiak és a nők közt vannak? Úgy vélem, a válasz egyértelmű: Fel kell ismernünk, hogy mind a férfiaknál, mind a nőknél vannak genetikai különbségek, és összhangban kell látnunk mindkét nemet, ugyanazzal a szabadsággal és lehetőségekkel a különbségük ellenére.

Tisztán látszanak az igazságtalanságok, melyek nem múlnak nő és férfi között társadalmainkban, véghezvinni a fenti vágyakozást ma kihívás. Igaz, már konceptuálisan előre haladó. És ha ez a tényállás a férfival és nővel, akkor biztosan ez a tényállás akkor, ha bármilyen különbség felmutatható az emberi népességek közt, pedig annak a nagy többsége sokkalta sekélyebb különbséget mutat.

Egy kihívás még várat magára, ami a civilizációnkat illeti, mégpedig az, hogy minden emberi lényt egyénként kezeljék, és hogy erősítsenek minden embert függetlenül attól, hogy milyen kártyát húztak neki az élet paklijából. Összehasonlítva a hatalmas különbségekkel, ami az egyének között van, a populációk közti eltérések általában sokkalta kisebbek, tehát bizonyára csupán csak egy kis szerény kihívás azt állítani, hogy az átlagos emberi jellegzetességek genetikai különbségeket mutatnak.
Fontos, hogy szembenézzünk bármivel, amit a tudomány fel fog fedni, anélkül, hogy előítéletesek legyünk az eredménnyel, és a bizalom, hogy elég érettek tudunk lenni, hogy kezelni tudjunk bármilyen felfedezést. Az egyetértés, hogy nem lehetséges alapvető különbséget kimutatni az emberi populációk közt, azonban felhívás a genetika rasszista félreértelmezése számára, melyet mi szeretnénk elkerülni.


David Reich a Harvard genetika professzora, és a hamarosan megjelenő “Who We Are and How We Got Here: Ancient DNA and the New Science of the Human Past,” („Kik vagyunk mi, és hogyan jutottunk el ide: Ősi DNS és az emberiség múltjának új tudománya”) c. könyv szerzője, melyből ezt a cikket adaptálta.



(Forrás: nytimes.com, itt oktatási célból szerepel a szöveg.)
(A képek forrása: arstechnika.com, ancient-origins.net, cnn.com)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments