Soe Ker Tie ház / TYIN Tegnestue

By Józsi - május 26, 2018




Szerző: Nico Saieh 


Építészek: TYIN Tegnestue; Helyszín: Noh Bo, Tak, Thaiföld; Projekt csapat: Pasi Aalto, Andreas Grøntvedt Gjertsen, Yashar Hanstad, Magnus Henriksen, Line Ramstad, Erlend Bauck Sole; Kliens: Ole Jørgen Edna; Program: 6 hálószoba egység; Büdzsé: 68.000 NOK (Kb. 2.200.000 HUF); Projekt időszak: 2008. november – 2009. február; Fényképek: Pasi Aalto



A TYIN tegnestue egy nonprofit szervezet, mely humanitárius munkát végez az építészeten keresztül. A TYIN-t öt NTNU (Norwegian University of Science and Technology) építészhallgató vezeti, és a projekteket több mint 60 norvég cég és magánszemély finanszírozza.



A tavalyi év kurzusain át [a cikk 2009-ben íródott], a TYIN kisléptékű projektek tervezésén és építésén dolgozott Thaiföldön. „Az a szándékunk, hogy stratégiai projekteket építsünk, amelyek fejleszthetik a nehéz szituációkban élő emberek életét. A helyiekkel való kiterjedt együttműködés során, és a közös tanulással, reméljük, hogy a projektjeink olyan hatást fejtenek ki, ami túlterjed a fizikai szerkezeteken.”



2008 őszén a TYIN Noh Bo-ba utazott, egy kis faluba a thai-burmai határon. A lakosság többsége karen (Kelet-mianmari és Nyugat-thaiföldi őslakos népcsoport) menekült, sokuk még gyermek. „Pontosan ilyen emberek számára szeretnénk dolgozni.”

 





Elhelyezkedési terv



„Néhány hónappal korábban kapcsolatba kerültünk Ole Jørgen Edna-val a norvégiai Levangerből. Edna 2006-ban indította el az árvaházát Noh Bo-ban, és mostanra több hálószobára lett szüksége. 24 gyerek elszállásolásától indult, mostanra már 50-en vannak. A Soe Ker Tie projektet 2009 februárjában fejeztük be.”



„A projekt mögötti fő hajtóerő az volt, hogy megalkossuk azt a körülményt, amit ezeknek a gyerekeknek egy sokkal normálisabb szituációban kellene tapasztalniuk. Szerettük volna, ha minden gyereknek saját privát tere lenne, egy otthon, ahová hazamehet, és egy szomszédság, amivel interakcióba kerülhet és játszhat. Ez a hat darab alvóegység a mi válaszunk a feladatra.”








Az épületeket a munkások külsejük miatt Soe Ker Tie házaknak nevezték el; ami azt jelenti, hogy „a Pillangó Házak”. A bambuszszövéses technikát használták az oldalukon és a hátsó homlokzaton, ugyanúgy, ahogy azt a helyi házaknál és termékeknél készítik. A legtöbb bambuszt a helyszíntől néhány kilométerre gyűjtötték be. A Soe Ker Tie házak tetejének speciális formája lehetővé teszi a hatékony, természetes ventillációt, ugyanakkor összegyűjti az esővizet. Ez sokkal hasznosabbá teszi az épületek körüli teret az esős évszak idején, és lehetőséget ad arra, hogy vizet gyűjtsenek a szárazabb időszakban.







A vas - fa szerkezet előre gyártott és a helyszínen állították össze, csavarokat használván az elfogadható precízió és erősség biztosítására. A legtöbb anyagot a Karen Nemzeti Unió szállította a burmai oldalon, és ez a trópusi faanyagtól való függőség egy sor nehéz és összetett problémával járt együtt.



Felállítván az épületeket a földről, négy alapzatra fektették, ami öreg gumiabroncsokból állt, amik védték a konstrukciót a nedvesség és a korhadás okozta problémáktól. „Hathónapnyi közös tanulási folyamat után Noh Bo-ban a helyiekkel azt reméljük, hogy valami hasznosat cselekedtünk.” A fontos alapelvek, mint a merevítés, gazdaságos anyaghasználat és a nedvességtől való védelem, lehet, hogy egy sokkal fenntarthatóbb építési hagyományhoz vezetnek majd a jövőben.









(Forrás: archdaily.com, itt oktatási célból szerepel a szöveg.)
(A képek forrása: archdaily.com)

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments