Liu Bolin testfestéket használ, hogy kritika alá vonja a szennyezést Kínában

By Józsi - május 26, 2018

Ezek a dermesztő képek a valódi problémát mutatják 


Szerző: Sarah Cascone




Liu Bolin „Dongji” (Téli napforduló) (2015).


Liu Bolin, akit tökéletes kamuflázst alkotó testfestéseiről ismernek, egy dermesztő képet készített, ami Kína növekvő légszennyezési problémái miatti aggodalmának ad hangot.

A testfestés olykor többet is jelenthet, mint meztelen nők testének ügyetlenül szemérmes elfedése (példaként felhozható a Times Square „desnudas”-a New Yorkban), azonban Bolin aközött a gyakorló testfestők között van, akik a magas művészet állapotába emelik a médiumot. Mindezek után úgy ismerik őt, mint az „Emberi Kaméleont.”




Liu Bolin „Dongji” (Téli napforduló) (2015).


Bolin legújabb képe, melynek a címe „Dongji” (Téli napforduló), egy nagyon szükséges témát ajánl a nézők figyelmébe, a légszennyezést, a sűrű szmogot használván arra, hogy lenyűgöző látványt alkosson, a nyurga fák és az iszapszínű ég háttere közé olvadó emberi testekkel.

A gondolatot kiprovokáló képeket csupán napokkal az után mutatta be, hogy Peking kibocsátotta a „vörös risztást” a légszennyezettség miatt; azt a figyelmeztetést, amilyet a főváros még sosem indított el, azonban a december 18-i riadó már a második volt a hónapban. Válaszul az iskolák bezártak, és 2 és fél millió autót kivontak a forgalomból.




Liu Bolin „Dongji” (Téli napforduló) (2015).


„[A munkásságom] kritikus pontra ért,” mondta Bolin a Business Insidernek.

2014-ben Liang Kegang művész humorosan kritizálta Kína hírhedten szegényes levegőminőségét, azzal, hogy aukcióra bocsátott egy bögre friss levegőt, ami a francia vidékről származott.




Liu Bolin „Dongji” (Téli napforduló) (2015).


A kínai légszennyezettség csak az egyik jele a klímaváltozásnak, és ez egy olyan téma, amin kortárs művészek széles körben dolgoztak az utóbbi jó pár évben. Tüntetések voltak a londoni Tate Modernnél, művészek protestáltak New Yorkban, és a HighWaterLine projekttel, Eve Mosher Bristolban egy kék krétavonalat húzott, ami jelenleg az Egyesült Királyság legnagyobb megvalósult műalkotása.

Párizs különösen egy forró pontja volt a klímaváltozást érintő növekvő tudatosságnak, és az arról szóló művészetnek, Shepard Fairey óriás gömbje az Eiffel-tornyon, vagy Olafur Eliasson olvadó ítéletnap órája és Tomás Saraceno napenergiával működő gömbjei a Grand Palais-n, sok más műtárgy között, melyek egybeesnek az ENSZ aktuális [a cikket 2015-ben írták] párizsi klímacsúcsával.


(Forrás: news.artnet.com, itt oktatási célból szerepel a szöveg.)
(A képek forrása: news.artnet.com)


  • Share:

You Might Also Like

0 Comments